ΚΟΣΜΟΣ

Συνεργάτιδα του CNNi καταγγέλλει ακραίο σωματικό έλεγχο στο αεροδρόμιο (vid)

Συνεργάτιδα του CNNi καταγγέλλει ακραίο σωματικό έλεγχο στο αεροδρόμιο (vid)
CNNi

Την δραματική της εμπειρία σε ένα σημείο ελέγχου αεροδρομίου στο Ντιτρόιτ περιέγραψε η Angela Rye, πολιτική συντάκτρια του CNNi, για να μπορέσει να ενημερώσει αλλά και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA).

Η Rye το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίουβρέθηκε σε ένα άδειο αεροδρόμιο και με μεγάλη έκπληξη άκουσε το προσωπικό ασφαλείας να της ανακοινώνει πως επιλέχθηκε τυχαία για πλήρη σωματικό έλεγχο.

Πέρασε από τον ανιχνευτή μετάλλων και στην συνέχεια η κυρία που την ήλεγχε της ζήτησε να ανοίξει αρκετά τα πόδια της ώστε να σταματήσει να κινείται το μακρύ της φόρεμα.

Υπάκουσε τις επιταγές του νόμου, αλλά το μετάνιωσε όταν λίγο αργότερα είδε την εικόνα της από το σκανάρισμα να δείχνει ως ύποπτες τις περιοχές του δεξιού ποδιού και τρία σημεία κοντά στα γεννητικά της όργανα.

«Ξέρετε ότι δεν θα ψάξετε τα γεννητικά μου όργανα, σωστά; Αυτό ΔΕΝ πρόκειται να συμβεί», είπε εμφανώς θυμωμένη στην κυρία που έκανε τον έλεγχο.

Μετά από αρκετή ώρα διαφωνίας η υπάλληλος της ασφάλειας κάλεσε τον υπεύθυνο της. Η Angela Rye συνέχισε τις διαμαρτυρίες, όμως προς απογοήτευσή της και ο υπεύθυνος ακολούθησε την ίδια γραμμή.

Στο σημείο έφτασε και ο διευθυντής, που την ενημέρωσε πως αν δεν δεχθεί την έρευνα θα πρέπει να μεταφερθεί έξω από το κτήριο. Η Angela Rye αποφάσισε να παραμείνει στο χώρο του αεροδρομίου μη αποδεχόμενη να προχωρήσει ο έλεγχος.

Ο διευθυντής του αεροδρομίου είχε χάσει την ψυχραιμία του και παρότι η Angela Rye προσπάθησε να πάρει μια φωτογραφία της «ύποπτης» αποτύπωσης της, δεν της το επέτρεψε. Λίγο αργότερα η Ασφάλεια του Αεροδρομίου κάλεσε την αστυνομία.

Ευτυχώς για την Rye οι αστυνομικοί ήταν πιο κατανοητικοί. Ένας αστυφύλακας προσπαθώντας να την καθησυχάσει της αποκάλυψε πως και ο ίδιος είχε πέσει «θύμα» αντίστοιχου ελέγχου πριν από λίγο καιρό, αλλά η πληροφορία δεν την βοήθησε να αισθανθεί πιο άνετα με αυτό που της ζητούσαν.

Τελικά ο πλήρης σωματικός έλεγχος έγινε κανονικά όμως όταν η υπάλληλος πλησίασε στα γεννητικά της όργανα, η Rye έντρομη, ντροπιασμένη και εξαγριωμένη ξεκίνησε να κλαίει.

Ο αστυνομικός στο τέλος της «επίπονης» έρευνας ζήτησε το δίπλωμα οδήγησης της για να καταγράψει τα στοιχεία της και μπορούσε επιτέλους να επιβιβαστεί στην πτήση της και να δραπετεύσει από την «κόλαση» που αντιμετώπισε.

Όπως λέει η ίδια βιντεοσκόπησε τον σωματικό έλεγχο για να ενημερώσει σχετικά με την διαδικασία και να εγείρει το ερώτημα για κατά πόσο τέτοιες τακτικές εμποδίζουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Ακόμη αναρωτήθηκε πόσο κακό θα έκανε μια τέτοια έρευνα σε άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Τελικά μοιράστηκε το βίντεο στον λογαριασμό της στο twitter και μίλησε για την ντροπή και τον εξευτελισμό που δέχθηκε.

«Φυσικά θέλουμε η Αμερική να είναι σώα και ασφαλής αλλά δεν πρέπει να παραβιάζουμε την ψυχολογική και σωματική ασφάλεια των πολιτών του έθνους μας την ίδια ώρα».

Dear TSA: The country is not safer because you grab vaginas

By Angela T. Rye

ΔΗΜΟΦΙΛΗ