ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγόπουλα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στο εξώφυλλο του TIME

Προσφυγόπουλα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στο εξώφυλλο του TIME

Rahaf, Heln, Hamida και Faraj. Αυτά είναι τα ονόματα των «πρωταγωνιστών» των τεσσάρων εξωφύλλων του επετειακού τεύχους The Year Ahead 2017, του περιοδικού TIME που θα κυκλοφορήσει στις 26 Δεκεμβρίου 2016.

Πρόκειται για τέσσερα μωρά, που γεννήθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, τη χρονιά που σε λίγες μέρες τελειώνει, μακριά από την φρίκη του πολέμου στη Συρία, που ανάγκασε τους γονείς τους να πάρουν τον μακρύ και δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς.

Το περιοδικό επέλεξε να κοσμήσουν το εξώφυλλο του επετειακού τεύχους του τα τέσσερα νεογέννητα προσφυγόπουλα, θέλοντας να δώσει έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα, παρουσιάζοντας ένα μικρό δείγμα της κρίσης που έχει προκαλέσει η σύρραξη στη Συρία και η μαζική φυγή εκατομμυρίων ανθρώπων μακριά από τη λαίλαπα του πολέμου.

https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p

Όπως αναφέρεται στο εξώφυλλο «η κρίση στη Συρία έχει προκαλέσει τη φυγή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτή τη χρονιά ακολουθούμε τις ζωές τεσσάρων μωρών οι οικογένειες των οποίων κατάφεραν να ξεφύγουν».

https://www.instagram.com/p/p

Στο πλαίσιο του project Finding Home, δημοσιογράφοι του περιοδικού Time από τον Σεπτέμβριο ακολουθούν τέσσερις γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία, και παρακολούθησαν στενά την καθημερινότητά τους, καθώς εκείνες ετοιμάζονταν να φέρουν στον κόσμο νέες ζωές, μακριά από την πατρίδα τους.

https://www.instagram.com/p/p

Καμία από αυτές δεν πίστευε ποτέ ότι θα γεννούσε σε καταυλισμό προσφύγων, πολύ μακριά από την πατρίδα της, όμως και οι τέσσερις διαπίστωσαν την εγκυμοσύνη τους, ενώ είχαν ήδη πάρει τον δρόμο της φυγής από τη Συρία.

Έτσι, έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους, μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας, και δεν ήταν οι μόνες... Πάνω από χίλιες γυναίκες πρόσφυγες γέννησαν τα παιδιά τους σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, μόνο το 2016.

Η ομάδα του TIME για τον επόμενο χρόνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ζωές των τεσσάρων γυναικών και την αγωνία τους να βρεθούν στην ασφάλεια μιας νέας πατρίδας, αλλά και των παιδιών τους, που θα κάνουν τα πρώτα βήματά τους σε κλίμα αβεβαιότητας, και θα επιχειρήσει να αποτυπώσει τις στιγμές τους με κείμενα, βίντεο και φωτογραφίες, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου project.

Ήδη στον σχετικό λογαριασμό στο Instagram έχουν «ανέβει» οι πρώτες φωτογραφίες, με πρωταγωνίστρια την 23χρονη Nour Altallaa, από την περίοδο που ήταν έγκυος και πέρασε τις πρώτες μέρες της στην Ελλάδα σε μια σκηνή, αλλά και μετά την γέννηση της Rahaf.

https://www.instagram.com/p/p

Όπως λέει η νεαρή μητέρα στο TIME, από μικρό κορίτσι ονειρευόταν να κάνει παιδιά, έχοντας στο πλάι της και την μητέρα της να την βοηθά και να της δίνει συμβουλές, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια. Όμως αυτό το όνειρο δεν πραγματοποιήθηκε καθώς η Nour όχι μόνο δεν είχε στο πλευρό της τη μητέρα της σε αυτή την τόσο σημαντική στιγμή της ζωής της, αλλά έζησε την εμπειρία της μητρότητας χιλιόμετρα μακριά από την Ντέιρ εζ Ζορ, την πόλη στην οποία μεγάλωσε και την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για να γλιτώσει από τη φρίκη του πολέμου.

https://www.instagram.com/p/p

ΔΗΜΟΦΙΛΗ