ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει την είσοδο στον Τυνήσιο καταζητούμενο

Οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει την είσοδο στον Τυνήσιο καταζητούμενο
REUTERS/Fabrizio Bensch

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον Τυνήσιο καταζητούμενο Ανίς Αμρί και τη φονική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο όπου 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times η είδηση για την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης σήμανε συναγερμό και στην Ουάσινγκτον καθώς ο Τυνήσιος καταζητούμενος ήταν γνωστός και στις αμερικανικές αρχές.

Όπως εξηγούν οι NYT επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Ανίς Αμρί ήταν γνωστός στις υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο Τυνήσιος είχε κάνει έρευνα στο διαδίκτυο για το πως να φτιάξει εκρηκτικούς μηχανισμούς και είχε επικοινωνήσει τουλάχιστον μία φορά μέσω Telegram με το Ισλαμικό Κράτος, τόνισαν οι αξιωματούχοι μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στην εφημερίδα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Όπως αποκάλυψε επίσης, οι ΗΠΑ είχαν βάλει τον Τυνήσιο σε λίστα απαγόρευσης πτήσεων προς την χώρα.

Την ίδια στιγμή, το δημοσίευμα αναφέρει ότι πρόκειται για το χειρότερο «χτύπημα» στην Γερμανία έπειτα από την επανένωση και ασκεί δριμεία κριτική στο Βερολίνο, το οποίο υπερηφανεύεται για την αποτελεσματικότητα του για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιθέσεων. Μάλιστα αναφέρει ότι υποφέρει από τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Γαλλία και το Βέλγιο επιτρέποντας σε ανθρώπους που είναι γνωστοί στις αρχές να διενεργούν τέτοιες πράξεις τρομακτικές πράξεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνει ότι υπάρχουν 549 άτομα που έχουν καταχωρηθεί ως επικίνδυνοι Ισλαμιστές, αλλά δεν ζουν όλοι στην Γερμανία.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περίπου 40 άτομα προκειμένου να παρακολουθούνται όλοι οι ύποπτοι, κάτι το οποίο όμως είναι ανέφικτο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τυνήσιος καταζητούμενος είχε φυλακιστεί στη Σικελία για εμπρησμό κέντρου προσφύγων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ