ΚΟΣΜΟΣ

Ο αφανής ήρωας της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο

Ο αφανής ήρωας της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο
REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο αφανής ήρωας της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο ονομάζεται Lukasz Urban και άφησε την τελευταία του πνοή προσπαθώντας να σταματήσει τον δράστη. Είναι ο οδηγός του φορτηγού που το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την ανάληψη ευθύνης,  «απήγαγε» και χρησιμοποίησε για την επίθεσή του.

Ο 37χρονος σύζυγος και πατέρας ενός 17χρονου γιού επέστρεφε στο σπίτι του για να ετοιμάσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα μαζί με την γυναίκα του. Η τελευταία του επαφή με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας, όπου εργαζόταν, και εξάδελφο του ήταν πριν κάνει στάση για φαγητό στο Friedrich-Krauze-Ufer.

Μετά την αναχώρηση του, το GPS του φορτηγού κίνησε υποψίες στην εταιρία. Τα στοιχεία έδειχναν να οδηγεί κάποιος «πρωτάρης» χωρίς ιδιαίτερη ιδέα για το πώς λειτουργεί ένα τόσο μεγάλο όχημα.

Όταν το φορτηγό έφτασε στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Breitscheidplatz Square ο Lukasz Urban ήταν ακόμη ζωντανός. Τα σημάδια στο κορμί του, όπως τα κατέγραψε η ιατροδικαστική έκθεση, δείχνουν πως υπήρξε πάλη. Το σώμα του φέρει πληγές από πυροβολισμό και μαχαιριές.

odhgos

(Ο οδηγός του φορτηγού Lukasz Urban)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν ο τρομοκράτης ξεκίνησε την επίθεση ο οδηγός επιχείρησε να σταματήσει το μακελειό. Κατά πάσα πιθανότητα όρμησε στον δράστη και πάλεψε μαζί του για να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Ίσως να ήταν και αυτή η ηρωική του πράξη που περιόρισε τον αριθμό των νεκρών σε 12 άτομα. Αν ο δράστης λειτουργούσε ελεύθερος το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνέχιζε περισσότερη ώρα την «κούρσα του θανάτου».

Ο Lukasz ήταν ακόμη ζωντανός όταν σταμάτησε το φορτηγό. Δεν μπόρεσε να επιβιώσει από τα βαρύτατα τραύματα του όμως.

fortigo

(REUTERS/Hannibal Hanschke)

Η αντίδραση της οικογένειας

Η σύζυγός του, Zuzanna, είναι σε κατάσταση σοκ και αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη σορό του, όταν κλήθηκε από τις αρχές. Το δύσκολο έργο της αναγνώρισης ανέλαβε τελικά ένα συγγενικό τους πρόσωπο.

«Η αστυνομία μού έδειξε μια απαίσια φωτογραφία του Lukasz. Το πρόσωπό του ήταν μελανιασμένο και είχε κοπεί από μαχαίρι. Φαινόταν ότι είχε παλέψει», είπε ο Ariel Zurawski, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας του φορτηγού.

«Δεν πιστεύω πως μόνο ένα άτομο μπορούσε να σκοτώσει τον ξάδελφο μου. Ήταν ένας δυνατός άντρας ύψους 1.88 και 130 κιλών. Πρέπει να ήταν μια ομάδα ατόμων», τόνισε ακόμη μιλώντας στην DailyMail.

2016 12 20T154956Z 1042660576 RC1E6CE65770 RTRMADP 3 GERMANY TRUCK

(REUTERS/Fabrizio Bensch)

Πριν από δύο χρόνια ο αδελφός του Lukasz είχε αυτοκτονήσει. Η οικογένεια του πια έχει να αντιμετωπίσει τον θρήνο της απώλειας δύο παιδιών.

Η εικόνα του ήρωα οδηγού θα συντροφεύει για πάντα τις μνήμες των δικών του και των ατόμων που βγήκαν ζωντανοί από την τρομοκρατική επίθεση, όμως, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, η προσπάθεια του θα ξεχαστεί σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ