ΚΟΣΜΟΣ

Σαΐφ Καντάφι: Αυτός είναι ο κάποτε πανίσχυρος γιος του Μουαμάρ

Σαΐφ Καντάφι: Αυτός είναι ο κάποτε πανίσχυρος γιος του Μουαμάρ
REUTERS

Ο Σαΐφ είναι το πρόσωπο που απαιτούν να απελευθερωθεί οι αεροπειρατές του Airbus.Το όνομά του σημαίνει “σπαθί του Ισλάμ” και για τον δημοσιογράφο της Corriere Della Sera, Φραντσέσκο Μπατιστίνι, o 44χρονος Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι βυθίζεται κατά καιρούς στην κατάθλιψη, “καθώς σκέφτεται τη ζωή που έκανε όσο βρισκόταν στο Λονδίνο, τις επισκέψεις στο Μπάκιγχαμ, τις γιορτές με τον Τόνι Μπλερ, τον Αλβέρτο του Μονακό, τα σαββατοκύριακα στο Μιλάνο με τις Βραζιλιάνες καλλονές...”.

Kαθώς η Τρίπολη παραμένει πεδίο δράσης αντιπάλων ομάδων και συμφερόντων, η ερήμην θανατική καταδίκη του γιου του Καντάφι από Λιβυκό δικαστήριο για τη συμμετοχή του στην αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το έτος 2011 διχάζει.

Η δίκη εις βάρος του χαρακτηρίστηκε από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων “χαμένη ευκαιρία” για τον καταλογισμό ευθυνών. “Αντί να βοηθήσει στην εξακρίβωση της αλήθειας και να φέρει όσους διέπραξαν σοβαρά αδικήματα το 2011 ενώπιον των ευθυνών τους, αυτή η δίκη εκθέτει τις αδυναμίες της ποινικής δικαιοσύνης, η οποία κρέμεται από μια κλωστή σε μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο και δεν έχει κεντρική κυβέρνηση” είπε χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Λούθερ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η καταδίκη του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι ανακοινώθηκε ερήμην του καθώς ο πιο προβεβλημένος από τους γιους του δικτάτορα κρατείται σε άλλη πόλη, στο Ζιντάν, από το 2011 με τους αντάρτες που έχουν τον έλεγχο να δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται εκείνους που ελέγχουν την Τρίπολη.

Ο 44χρονος γιος του “σκυλιού της ερήμου” -όπως αποκαλείτο ο Kαντάφι- είναι ένα πρόσωπο μισητό για πολλούς στη Λιβύη. Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Σαΐφ συνελήφθη στην έρημο της Σαχάρα ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στον Νίγηρα.

Στα χρόνια της παντοδυναμίας του Καντάφι έμενε σε ένα μέγαρο αξίας δέκα εκατομμυρίων λιρών στο Λονδίνο, είχε αποκτήσει ένα PhD από το London School of Economics, ζούσε ως playboy και είχε ισχυρές διασυνδέσεις στη βρετανική κοινωνία.

Όταν η εξέγερση ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2011, ο Σαϊφ επέστρεψε στη χώρα για να υποστηρίξει τον πατέρα του δίνοντας “βροντερές” τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

“Αφήστε με, είμαι καμηλιέρης”

Έτσι προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη του ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι όταν έπεσε στα χέρια των διωκτών του. “Όταν τον πιάσαμε μας είπε: με λένε Αμπντούλ Σαλέμ και είμαι καμηλιέρης” περιγράφει o Αχμέντ Αμούρ επικεφαλής της ομάδας που συνέλαβε τον πάλαι ποτέ επίδοξο διάδοχο του πατέρα του. “Ήταν εντελώς τρελό” πρόσθεσε.

kamileris

Πηγή: social media

Σύμφωνα με τους πολέμιους του ο υιός Καντάφι βαρύνεται με δεκάδες κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες ότι “παρακίνησε τρίτους σε ανθρωποκτονίες, καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, είχε συμμετοχή στη στρατολόγηση μισθοφορικού στρατού”.

Ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι συνελήφθη στην περιοχή Ομπάρι στον νότο της Λιβύης από όπου και μεθόδευε τη διαφυγή στη Δημοκρατία του Νίγηρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Corriere della Sera του Απριλίου 2016 ο 44χρονος πανίσχυρος, κάποτε, γιος του Καντάφι δεν είναι ακριβώς κρατούμενος αλλά απολαμβάνει μια ιδιότυπη ελευθερία που “δεν τον εμποδίζει να έχει παντρευτεί, να έχει αποκτήσει ένα παιδί, να ζωγραφίζει, να ζει σε μία ευρύχωρη κατοικία και να κάνει ακόμα και μπίζνες”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ