ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Είμαστε πιο ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι

Μέρκελ: Είμαστε πιο ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι
REUTERS/Markus Schreiber/Pool

«Το 2016 ήταν μία χρονιά που πολλοί σχημάτισαν την εντύπωση ότι ο κόσμος γύρισε ανάποδα» ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο μήνυμά της για το νέο έτος.

Η Άνγκελα Μέρκελ αφού δεσμεύθηκε ότι θα αυξηθεί η ασφάλεια αλλά και η ελευθερία στη Γερμανία, υπογράμμισε ότι «η ισλαμιστική τρομοκρατία αποτελεί τη σοβαρότερη δοκιμασία την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Γερμανία».

Παράλληλα κάλεσε τους Γερμανούς να αφήσουν κατά μέρος τον λαϊκισμό και τόνισε ότι η Γερμανία έχει συμφέρον να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πολλοί συνέδεσαν το 2016 με την αίσθηση πως ο κόσμος γύρισε ανάποδα ή ότι όσα θεωρούνταν επί μακρόν επιτεύγματα πλέον αμφισβητούνται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ή επίσης η κοινοβουλευτική δημοκρατία, που κατηγορείται πως δεν νοιάζεται πια για τα συμφέροντα των πολιτών αλλά υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ολίγων. Τι διαστρέβλωση».

2016 12 30T174603Z 1934207941 RC17AEB23930 RTRMADP 3 GERMANY MERKEL

(Πηγή: REUTERS/Markus Schreiber/Pool)

Αναφορικά με το Brexit εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για «βαθιά τομή» και τόνισε ότι παρότι η ΕΕ είναι «αργή και δύσκολη», τα μέλη της πρέπει να επικεντρωθούν στα κοινά τους συμφέροντα, τα οποία ξεπερνούν τα εθνικά.

«Ναι, η Ευρώπη θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε αυτό που μπορεί να είναι αληθινά καλύτερο του εθνικού κράτους», ανέφερε η Μέρκελ και συνέχισε:

Εμείς οι Γερμανοί δεν πρέπει ποτέ να αφεθούμε να πιστέψουμε ότι ο καθένας θα έχει καλύτερο μέλλον εάν βαδίσει μόνος. Είμαστε πιο ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι.

Στο μήνυμά της, η καγκελάριος δεσμεύτηκε πως η κυβέρνησή της θα θεσπίσει μέτρα για να αυξηθεί η ασφάλεια μετά την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας τη 19η Δεκεμβρίου. Η ευθύνη για την επίθεση, στην οποία βρήκαν τον θάνατο 12 άνθρωποι, αναλήφθηκε από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Κάλεσε τους Γερμανούς να επιδείξουν «συνοχή» απέναντι στους «φονιάδες που είναι γεμάτοι μίσος» και να μην εγκαταλείψουν τις δημοκρατικές αξίες έπειτα από την πολύνεκρη επίθεση. Υποσχέθηκε ότι θα αυξηθεί «η ασφάλεια» αλλά και «η ελευθερία» στη χώρα της.

«Με κοινή αποφασιστικότητα, θα αντιτείνουμε τη συμπόνια μας και τη συνοχή μας στον κόσμο μίσους των τρομοκρατών», επέμεινε η Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ