ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοχρονιά 2017 με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης

Πρωτοχρονιά 2017 με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης
Wiener Musikverein

Η χρυσοποίκιλτη Großer Saal που στα γερμανικά σημαίνει μεγάλη αίθουσα, έχει ταυτιστεί στο μυαλό όσων αγαπούν την κλασσική μουσική με τον ερχομό του νέου έτους.

Κάθε χρόνο λοιπόν η αίθουσα που έχει 48,8 μέτρα μήκος, 19,1 μέτρα πλάτος και 17,75 μέτρα ύψος φορά τα γιορτινά της, διακοσμείται με 30.000 λουλούδια και υποδέχεται 1.744 καθήμενους και 300 όρθιους επισκέπτες, για την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης.

blumen 16003e web hoch

πηγή: Wiener Musikverein

Η Großer Saal έχει εξαιρετική ακουστική η οποία οφείλεται στην αρχιτεκτονική της. Το ορθογώνιο σχήμα και οι αναλογίες της αίθουσας σε συνδυασμό με τις εσοχές και τα γλυπτά, δημιουργούν πολλές ανακλάσεις κατά την μεταφορά του ήχου.

Οι θεατές για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο έχουν κάνει αίτηση απ τις αρχές του προηγούμενου έτους.

Σκεφτείτε ότι για την συναυλία του 2018 οι αιτήσεις θα αρχίσουν να γίνονται δεκτές από τις 2 Ιανουαρίου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο του 2017 θα γίνει κλήρωση για την επιλογή των τυχερών.

singverein chorfoto 1658 stephan polzer quer

πηγή: Wiener Musikverein

Κάθε χρόνο υποβάλλονται πάνω από 60.000 αιτήσεις μέσα από την ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 35 ευρώ έως 1.090 ευρώ.

Φέτος την φιλαρμονική ορχήστρα διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος Gustavo Dudamel από τη Βενεζουέλα. Είναι μόλις 35 ετών και είναι ο νεότερος αρχιμουσικός που υπήρξε ποτέ από την δημιουργία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης δηλαδή εδώ και 75 χρόνια.

dudamel 7 web mark hanauer

πηγή: Wiener Musikverein

Η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία του 2017 μεταδίδεται τηλεοπτικά σε 90 χώρες. Οι τηλεθεατές υπολογίζονται σε πάνω από 50 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, την συναυλία μεταδίδει η ΕΤ1, στις 12:15 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Πρωτοχρονιάς.

Όπως μπορείτε να δείτε κι εδώ στο προγράμμα της συναυλίας, κυριαρχούν τα έργα των Αυστριακών κορυφαίων μουσουργών Johann και Josef Strauss.

The Wiener Musikverein 8336449001

πηγή: Wiener Musikverein

Το Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής (Wiener Musikverein) στην αυστριακή πρωτεύουσα βρίσκεται μπροστά στην πλατεία Bösendorferstraße, στο ιστορικό κέντρο της Βιέννης, κοντά στην Ringstraße και στην Karlsplatz.

Το πρώτο κομμάτι του Μεγάρου κτίστηκε το 1863 σε έκταση που παραχώρησε ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ της Αυστρίας.

Τα σχέδια του κτηρίου με τον νεοκλασικό ρυθμό ανήκουν στον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Αρχικά αποτελείτο από μια αίθουσα συναυλιών και από μια μικρότερη αίθουσα μουσικής δωματίου.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 6 Ιανουαρίου του 1870. Ένας σημαντικός χορηγός ήταν ο Έλληνας έμπορος και ευεργέτης Νικόλαος Δούμπας, του οποίου το όνομα η Αυστριακή κυβέρνηση έδωσε σε έναν από τους γύρω δρόμους.

Το 2001 έγινε ανακαίνιση και προστέθηκαν αρκετές νέες αίθουσες στο υπόγειο για πρόβες και άλλες χρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ