ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Άφαντος ο μακελάρης - Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες (pics&vid)

Κωνσταντινούπολη: Άφαντος ο μακελάρης - Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες (pics&vid)
REUTERS/

Ημέρα θρήνου για την Τουρκία, η οποία προσπαθεί να συνέλθει από την πολύνεκρη επίθεση που δέχτηκε στην πρωτεύουσά της, ένα βράδυ στο οποίο όλοι γιόρταζαν την έλευση της νέας χρονιάς.

Ένας άνδρας, οπλισμένος με καλάσνικοφ, εισβάλει στο γεμάτο από κόσμο κλαμπ Reina –το πιο διάσημο κέντρο διασκέδασης της πόλης- στις ακτές του Βοσπόρου και ανοίγει πυρ σκορπώντας τον τρόμο. Στόχος του νέοι άνθρωποι, Τούρκοι αλλά και πολίτες άλλων χωρών. Λίγο πριν στην είσοδο του κλαμπ, είχε πυροβολήσει έναν αστυνομικό και έναν πολίτη.

CLUB

ΠΗΓΗ: REUTERS/ UMIT BEKTAS

Τραγικός απολογισμός 39 νεκροί και 69 τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων της αιματηρής επίθεσης είναι πολίτες από τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, τον Λίβανο, τη Λιβύη, καθώς και μία γυναίκα από το Ισραήλ, σύμφωνα με την υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά.

Αν και μέχρι στιγμής επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί οι ταυτότητες και των 39 θυμάτων της επίθεσης, οι ελληνικές προξενικές αρχές, δεν έχουν καμία ενημέρωση ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Έλληνες (ομογενείς ή επισκέπτες).

TURKEY 2

ΠΗΓΗ: REUTERS/ UMIT BEKTAS

Στην Τουρκία έχει σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό του δράστη, ο οποίος κατάφερε να φύγει από το σημείο της επίθεσης και αναζητείται από τις αρχές. Η τουρκική εφημερίδα “Hurriyet” επικαλείται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες, οι επιτιθέμενοι στο νυχτερινό κλαμπ Reina ήταν τουλάχιστον δύο και μιλούσαν αραβικά καθώς πυροβολούσαν. Η πληροφορία αυτή, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι αρχίζουν να συγκεντρώνονται στοιχεία, αναφορικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο σχετικά με την ανάληψη ευθύνης. Παράλληλα, ο ίδιος αρνείται ότι ο δράστης ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης, όπως μεταδόθηκε ευρέως από πολλά μέσα.

Εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν στο κλαμπ για να αφήσουν ένα λουλούδι στην μνήμη των θυμάτων που έχασαν τις ζωές τους.

TURKEY 1

ΠΗΓΗ: REUTERS/ UMIT BEKTAS

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη συγκλονίζουν. «Διασκεδάζαμε και ξαφνικά οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν. Ο άντρας μου, μου είπε να μη φοβηθώ και με κάλυψε με το σώμα του. Άνθρωποι περνούσαν από πάνω μου. Ο άντρας μου τραυματίστηκε σε τρία σημεία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σινέμ Ουγιανίκ, που διασκέδαζε στο αναφερόμενο κέντρο. «Κατάφερα να βγω έξω. Ήταν τρομακτικό», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Σεφά Μποΐντάς, ποδοσφαιριστής της Μπεγερμπεγί, ομάδα της τρίτης κατηγορίας, έφθασε στο κλαμπ δέκα λεπτά προτού συμβεί το περιστατικό. «Την στιγμή που ήμασταν στην πόρτα, είδαμε πολλή σκόνη και καπνό. Ακούγονταν πυροβολισμοί. Όπως προχωρούσα, μερικοί άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους. Δεν ξέρω πώς κατάφερα να ξεφύγω. Σε στιγμές σαν και αυτή, κανείς δεν ξέρει πώς να φύγει. Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν στην αριστερή πλευρά, έτσι εμείς πήγαμε προς τα δεξιά», αναφέρει συγκλονισμένος.

«Πολλά κορίτσια λιποθύμησαν, όπως μία φίλη μου. Την πήρα στην πλάτη και άρχισα να τρέχω. Περίπου 50 άτομα κατάφεραν να ξεφύγουν με αυτό τον τρόπο. Η αστυνομία έφθασε γρήγορα, αλλά δεν ήξερε ποιον να κυνηγήσει. Όλοι ήταν ύποπτοι εκείνη την στιγμή,» συνεχίζει την συγκλονιστική μαρτυρία του.

Ερντογάν: Η Τουρκία θα αγωνιστεί μέχρι τέλους εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα αγωνισθεί μέχρι το τέλος εναντίον των κάθε μορφής επιθέσεων από τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Ως έθνος, θα αγωνισθούμε μέχρι τέλους εναντίον όχι μόνο των ένοπλων επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων και των δυνάμεων που βρίσκονται πίσω τους, αλλά επίσης εναντίον των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιθέσεών τους», αναφέρει ο Ερντογάν σε γραπτή δήλωσή του.

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος, να καταστρέψουν το ηθικό του λαού μας και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας με αποτρόπαιες επιθέσεις που στοχοθετούν αμάχους ... Θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας ως έθνος, θα συσπειρωθούμε περισσότερο και δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ σε τέτοια βρώμικα παιχνίδια», δήλωσε.

Παγκόσμια καταδίκη

Οι ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν την επίθεση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε στυγερή την επίθεση.

Συντηρητικοί πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, επέκριναν την ιδέα των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά, ζητώντας να σταματήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντινούπολη: Ένα 19χρονο κορίτσι ανάμεσα στους νεκρούς (pic)

Κωνσταντινούπολη: Τα ντοκουμέντα του τρόμου

Κωνσταντινούπολη: Ο Ολυμπιακός είχε γιορτάσει στο κλαμπ Reina

Ερντογάν: Η Τουρκία θα αγωνιστεί μέχρι τέλους εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων

Ο τρόμος πάνω από την Τουρκία: 15 επιθέσεις - 321 νεκροί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ