ΚΟΣΜΟΣ

Ψηφιακά ίχνη «καρφώνουν» τη Ρωσία για τις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ

Ψηφιακά ίχνη «καρφώνουν» τη Ρωσία για τις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ
EPA/DPA/RALF HIRSCHBERGER/φωτογραφία αρχείου

Ψηφιακά ίχνη που συνδέουν τη Μόσχα με τις κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν εντοπίσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Όπως αποκάλυψε αξιωματούχος στο CNNi, εντοπίστηκαν ψηφιακά αποτυπώματα που οδηγούν σε συγκεκριμένα πληκτρολόγια, τα οποία έχουν χαρακτήρες του Κυριλλικού αλφαβήτου και συνδέουν την ρωσική κυβέρνηση με τις κυβερνοεπιθέσεις, επιβεβαιώνοντας και τις αρχικές πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Οκτώβριο, κι έκαναν λόγο για ρωσικό δάκτυλο πίσω από τις επιθέσεις.

.Η πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως επιχειρεί να υποβαθμίσει την εμπλοκή των Ρώσων στις κυβερνοεπιθέσεις, με τον εκπρόσωπο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Σον Σπάισερ να τονίζει την Δευτέρα πως δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις επηρέασαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Σημείωσε ακόμη, μιλώντας στο CNNi ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα εξετάσει το πόρισμα των υπηρεσιών πληροφοριών όταν ολοκληρωθεί, αργότερα εντός της εβδομάδας, προσθέτοντας πως «το να σπεύδουμε να εξαγάγουμε συμπεράσματα πριν να έχουμε το τελικό πόρισμα είναι ανεύθυνο».

Διαφορετική άποψη φαίνεται πως έχει κορυφαίος σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, οποίος αποκάλυψε στο CNNi, πως πιστεύει πως οι Ρώσοι και πιθανότατα και άλλοι, βρίσκονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πάντως πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθοριστεί το ποιος είναι ο πραγματικός «ένοχος».

«Πιστεύω ότι ήταν οι Ρώσοι, αλλά βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν εμπλοκή και άλλοι», είπε ο Γούλσεϊ στον Τζιμ Σιούτο και πρόσθεσε πως «δεν είναι εύκολο να αποδείξεις ποιος έκανε μια κυβερνοεπίθεση, δεδομένου ότι είναι εύκολο να κρύψεις τα ψηφιακά ίχνη σου. Υπάρχουν πολλά κόλπα».

Σημείωσε δε, πως δεν είναι απίθανο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ να κάνει «παιχνίδια» με τα μέσα ενημέρωσης, σχολιάζοντας το ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν την αλλαγή του έτους, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως «ξέρει πράγματα που άλλοι άνθρωποι δεν ξέρουν» και υποσχέθηκε αποκαλύψεις μέσα στην εβδομάδα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Πάντως ο Τραμπ δέχεται πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, και μάλιστα πιο αυστηρών από την απέλαση των 35 Ρώσων διπλωματών που διέταξε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Adviser contradicts Trump: Russians hacked the US, By Barbara Starr, Jim Sciutto and Ryan Browne, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ