ΚΟΣΜΟΣ

O Τραμπ «άνοιξε πυρ» κατά της General Motors

O Τραμπ «άνοιξε πυρ» κατά της General Motors
REUTERS / JONATHAN ERNST

O Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον της GM σχετικά με την παραγωγή του Chevy Cruze, απειλεί να της επιβάλει επιπλέον δασμούς.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καταφέρθηκε την Τρίτη εναντίον της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors Co, σε βάρος της οποίας απείλησε να επιβάλει «έναν βαρύ τελωνειακό δασμό», καθώς κατασκευάζει ορισμένα από τα οχήματα Chevrolet Cruze στο Μεξικό και τα πουλά στις ΗΠΑ.

«Η General Motors παραδίδει μοντέλα Chevy Cruze που κατασκευάστηκαν στο Μεξικό σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, χωρίς να πληρώνει δασμούς. Κατασκεύασέ τα στις ΗΠΑ ή πλήρωσε έναν βαρύ τελωνειακό δασμό!» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο μεγιστάνας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι μετοχές της GM κατέγραψαν πτώση 1% στις συναλλαγές πριν από το άνοιγμα της Wall Street μετά το tweet του δισεκατομμυριούχου.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στις εμπορικές συμφωνίες που είχαν διαπραγματευτεί οι προκάτοχοί του, τους οποίους κατηγόρησε ότι είναι υπεύθυνοι για την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον βιομηχανικό τομέα στις ΗΠΑ.

Επιπλέον είχε υποσχεθεί να καταγγείλει τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βορείου Αμερικής (Aléna ή NAFTA), που συνάφθηκε μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού.

Αυτή η συμφωνία επέτρεψε στην General Motors να κατασκευάζει οχήματα στο Μεξικό και να τα εισάγει στις ΗΠΑ χωρίς την επιβολή δασμών.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, η συμφωνία προβλέπει ότι, εάν τουλάχιστον το 65% των τμημάτων ενός οχήματος προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό), το όχημα μπορεί να πωληθεί στο αμερικανικό έδαφος χωρίς την επιβολή κανενός εισαγωγικού δασμού.

Η General Motors διέψευσε από πλευρά της τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ, εξηγώντας πως τα Chevrolet Cruze που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στη μονάδα του Λορντστάουν στο Οχάιο (βόρεια).

«Η GM κατασκευάζει τα hatchback Chevrolet Cruze (ένα οικογενειακό σεντάν) που προορίζεται για τις παγκόσμιες αγορές στο Μεξικό, εκ των οποίων ένας μικρός αριθμός πωλείται στις ΗΠΑ» τονίζεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ έχει πολλές βιομηχανικές μονάδες στο Μεξικό μεταξύ αυτών τρία εργοστάσια συναρμολόγησης. Το ένα βρίσκεται στο Σιλάο (κεντρικά), το δεύτερο στο Σαν Λουίς Ποτοσί και το τρίτο στο Ράμος Αρίσπε, κοντά στα σύνορα με το Τέξας.

Με το να καταφέρεται κατά της GM, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται στην μοναδική αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει οχήματα εκτός συνόρων και τα πωλεί στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ