ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις θεωρίες συνομωσίας για την μυστηριώδη εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ

Τέσσερις θεωρίες συνομωσίας για την μυστηριώδη εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ
Wikipedia

Στις 2 Ιουλίου του 1937 η Amelia Earhart εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μαζί με τον πλοηγό της Fred Noonan πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ογδόντα χρόνια αργότερα η μοίρα της παραμένει άγνωστη. Ανά τα χρόνια ειδικοί και συνωμοσιολόγοι έχουν διαρρεύσει δεκάδες εξηγήσεις για την μυστηριώδη εξαφάνιση της.

Το αεροπλάνο της συνετρίβη και βυθίστηκε στην Ειρηνικό Ωκεανό

Στις 6:14 π.μ η Earhart επικοινώνησε με την ακτοφυλακή των ΗΠΑ για να τους ενημερώσει πως είναι μόλις 200 μίλια μακριά από τον τελικό της προορισμό – το νησί Howland –όμως στις 7:42 σε νέα επικοινωνία τους είπε ότι τελείωναν τα καύσιμα και δεν έβλεπε στεριά. Η τελευταία επικοινωνία έγινε στις 8:43 με την πιλότο να δίνει το τελευταίο στίγμα της πτήσης. Το πιθανότερο σενάριο για πολλούς είναι πως τελείωσαν τα καύσιμα και το αεροπλάνο έπεσε στην θάλασσα. Οι δύο επιβαίνοντες ανακηρύχθηκαν και επίσημα εξαφανισθέντες στις 19 Ιουλίου, ύστερα από πολυήμερη έρευνα.

Η Earhart ήταν κατάσκοπος, επιβίωσε και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της κρυμμένη

Βιβλίο του 2016 αποτυπώνει την Amelia Earhart ως κάτι παραπάνω από μια πιλότο. Κάνει λόγο για κατάσκοπό της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούσβελτ, που είχε προσληφθεί για να επιβλέπει τις κινήσεις του Ιαπωνικού στρατού στα Marshall Islands. Το πιθανότερο είναι η πιλότος να έγινε αντιληπτή και να καταρρίφθηκε ή αιχμαλωτίστηκε. Κρατήθηκε φυλακισμένη για χρόνια και το 1945 επέστρεψε στις ΗΠΑ, άλλαξε το όνομά της σε Craigmile Bolam και έζησε μέχρι το 1982.

Amelia Earhart 1

(Wikipedia)

Η Earhart συνελήφθη από τους Ιάπωνες και πέθανε αιχμάλωτη

Ορισμένοι θεωρούν πως η πιλότος και ο πλοηγός της συνελήφθησαν ως κατάσκοποι από τους Ιάπωνες στο νησί Saipan ή τα Marshall Islands. Πέθαναν όντας αιχμάλωτοι. Το 2009 ο Wally Earhart, ξάδελφος της εμφανισθείσας, αποκάλυψε πως η Earhart πέθανε από δυσεντερία στην φυλακή και ο Noonan αποκεφαλίστηκε από τους Ιάπωνες. Δεν θέλησε ποτέ να αποκαλύψει τις πηγές του.

Έχασε την ζωή της ως ναυαγός

Ορισμένοι θεωρούν ότι οι δύο τους δεν μπορούσαν να βρουν το νησί Howland, άλλαξαν πορεία και κατέληξαν σε απομακρυσμένη περιοχή. Προσπάθησαν επί μέρες να επικοινωνήσουν για βοήθεια, μέχρι το αεροπλάνο τους να παρασυρθεί από τα κύματα και να βρουν τραγικό τέλος στη θάλασσα. Αποστολή μιας ομάδας υπό τον Richard Gillespie, έκανε πολυάριθμα ταξίδια στην περιοχή που πιστεύεται ότι κατέληξε το αεροσκάφος. Σε ορισμένα εξ αυτών βρήκαν κομμάτια ενός δερμάτινου παπουτσιού, κομμάτια ενός βάζου, που ίσως είχε μέσα κρέμα για φακίδες – η Earhart είχε φακίδες – και υπολείμματα αλουμινίου. Μελέτη έγινε και σε οστά που βρέθηκαν στην περιοχή, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει τελικό συμπέρασμα για να το ανήκουν σε άντρα ή γυναίκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ