ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Καταδικάστηκε στρατιώτης για την εν ψυχρώ δολοφονία Παλαιστίνιου

Ισραήλ: Καταδικάστηκε στρατιώτης για την εν ψυχρώ δολοφονία Παλαιστίνιου
REUTERS/Amir Cohen

Στρατιωτικό δικαστήριο του Ισραήλ καταδίκασε τον στρατιώτη Έλον Αζάρια (Elon Azaria), για ανθρωποκτονία εξ' αμελείας ενός Παλαιστίνιου τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Αζάρια αντιμετώπιζε κατηγορίες για τη δολοφονία του Παλαιστίνιου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σαρίφ καθώς σε βίντεο φαίνεται να τον πυροβολεί εν ψυχρώ καθώς αυτός ήταν πεσμένος στο έδαφος.

Ο Παλαιστίνιος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σαρίφ (Abdel Fattah al-Sharif), 21 ετών, θεωρήθηκε ως ο βασικός ύποπτος για επίθεση με μαχαίρι εναντίον ενός άλλου ισραηλινού στρατιώτη, λίγα μόλις λεπτά πριν γίνει το περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται ο Αζάρια.

640x640 7

REUTERS/Heidi Levine

Η συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και το βίντεο που είχε τότε κάνει τον γύρο του κόσμου είχε διχάσει τους Ισραηλινούς: τόσο τους πολίτες όσο και τους πολιτικούς και τα μέλη του στρατού, εστιάζοντας κυρίως στον στρατιωτικό κώδικα ηθικής, όπως αναφέρει το CNN.

Ο Αζάρια υπηρετούσε στη Χεβρώνα, -περιοχή της Δυτικής Όχθης στην οποία κατά το πλείστον μένουν Παλαιστίνιοι- όταν πυροβόλησε τον 21χρονο, -ο οποίος ήταν ύποπτος για επίθεση σε στρατιώτη. Σύμφωνα με τις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ, ο στρατιώτης έφθασε στη σκηνή περίπου 11 λεπτά μετά την επίθεση, έβαλε μια σφαίρα στο όπλο του και πυροβόλησε αλ-Σαρίφ στο κεφάλι, σκοτώνοντας τον.

640x640 10

REUTERS/Heidi Levine

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο στρατιώτης έδρασε κατά αυτόν τον τρόπο καθώς πίστευε πως ο νεαρός έκρυβε πάνω του εκρηκτικό μηχανισμό. Ωστόσο μια από τους δικαστές υποστήριξε ότι ο Αζάρια δεν είχε κανένα λόγο να ανοίξει πυρ, λέγοντας πως η κατάθεσή του είναι γεμάτη υπεκφυγές. Εκτός, αυτού, όπως αναφέρει το Sky News, η δικαστής είπε ακόμη πως ακόμα και αν ο άνδρας ήταν τρομοκράτης, δεν δικαιολογείται αυτή η πράξη.

Ο στρατιώτης τελικά καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 20 ετών.

640x640 8

REUTERS/Amir Cohen

Την ώρα της δίκης, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους για να δείξουν την συμπαράστασή τους στον στρατιώτη και διαμαρτυρώμενοι για την ποινή του, κρατώντας πανό που έγραφαν: «Ο στρατιώτης μας, ο ήρωας μας» και «Το έθνος είναι μαζί σου».

640x640 9

REUTERS/Amir Cohen

Μάλιστα, μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, υπήρξαν και συμπλοκές μεταξύ των διαδηλωτών και των ειδικών δυνάμεων ασφαλεία, έξω από την στρατιωτική βάση του Τελ Αβίβ, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ