ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σκληρή «μάχη» Ομπάμα-Τραμπ για το Obamacare

ΗΠΑ: Σκληρή «μάχη» Ομπάμα-Τραμπ για το Obamacare
REUTERS / JONATHAN ERNST

Σε μάχη κάλεσε τους Δημοκρατικούς ο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να μην επιτρέψουν στους Ρεπουμπλικανούς να καταργήσουν το πρόγραμμα Obamacare, το οποίο ο ίδιος προώθησε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αποτυχημένο και ανεπαρκές το χαρακτηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ομπάμα προχώρησε σε αυτή την κίνηση, καθώς ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, δήλωσε χθες ότι το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών για την κατάργηση του προγράμματος ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης, γνωστότερο και ως Obamacare, αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Για να αποκρούσει, δε, τις καταγγελίες των Δημοκρατικών που υποστήριξαν πως το Κογκρέσο και η επόμενη κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζονται να διαλύσουν το πρόγραμμα αυτό χωρίς να προτείνουν καμιά εναλλακτική λύση, δήλωσε ότι «η αρχιτεκτονική της αντικατάστασης του Obamacare θα αποφασιστεί, όπως πρέπει, μέσω της νομοθετικής διαδικασίες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Η Γερουσία άρχισε την Τετάρτη να συζητά ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα δώσει το έναυσμα για την κατάργηση του λεγόμενου Affordable Care Act (ο «Νόμος περί οικονομικά προσιτής περίθαλψης» του 2010), χάρη στο οποίο 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ κατάφεραν να αποκτήσουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη που νωρίτερα δεν είχαν.

Ο Ομπάμα θεωρεί τον νόμο αυτό ως ορόσημο της προεδρίας του και οι Δημοκρατικοί αντιδρούν στην κατάργησή του από τη στιγμή που όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Τσακ Σούμερ: «Το ρεπουμπλικανικό πλάνο για την κατάργηση του συστήματος υγείας δεν θα κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά, αλλά άρρωστη ξανά», τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να χειριστούν το θέμα «προσεκτικά», κάνοντας λόγο περί ενός «αποτυχημένου προγράμματος, μιας «καταστροφής» με «ανεπαρκή κάλυψη και τεράστιες αυξήσεις των ασφαλίστρων, ενώ κάλεσε τα μέλη του κόμματός του να μην αφήσουν τους «κλόουν του Σούμερ να ξεφύγουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ