ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Φαβορί ο Βαλς για το χρίσμα των σοσιαλιστών

Γαλλία: Φαβορί ο Βαλς για το χρίσμα των σοσιαλιστών
REUTERS/Charles Platiau

Αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα των σοσιαλιστών της Γαλλίας στις προκριματικές -στο τέλος Ιανουαρίου- είναι ο Μανουέλ Βαλς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Βαλς παραιτήθηκε πριν από ένα μήνα από την πρωθυπουργία της χώρας για να προετοιμαστεί για την προεκλογική εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου - Μαϊου.

Ο Μανουέλ Βαλς εμφανίζεται στην πρώτη θέση με 43% κατά τον πρώτο γύρο των προκριματικών στις 22 Ιανουαρίου. Προηγείται του πρώην υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, που έρχεται δεύτερος με 25%. Στην τρίτη θέση εμφανίζεται ο Μπενουά Χαμόν με 22%, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive που διεξήχθη για λογαριασμό του εθνικού τηλεοπτικού σταθμού France Televisions.

Νικητής εμφανίζεται και στο δεύτερο γύρο ο Βαλς με ποσοστό από 55%-57%. Κάτι ανάλογο έδειξαν και άλλες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις για τις προθέσεις των γάλλων ψηφοφόρων που αφορούν αυτές καθαυτές τις προεδρικές εκλογές δεν του δίνουν πολλές ελπίδες καθώς τον φέρουν στην πέμπτη θέση, γεγονός που σημαίνει ότι δεν περνά στον δεύτερο γύρο. Σ’ αυτόν, οι σφυγμομετρήσεις φέρουν να επικρατεί ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Η δημοσκόπηση της Harris Interactive διεξήχθη διαδικτυακά το διάστημα 2-4 Ιανουαρίου σε δείγμα 6.245 πολιτών με δικαίωμα ψήφου, εκ των οποίων οι 478 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είπαν ότι θα ψηφίσουν στις προκριματικές των Σοσιαλιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ