ΚΟΣΜΟΣ

Ανταλλάγματα Ευρώπης στην Αφρική για να πάρει τους πρόσφυγες πίσω

Ανταλλάγματα Ευρώπης στην Αφρική για να πάρει τους πρόσφυγες πίσω
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ούγγρος ομολογός του Βίκτορ Όρμπαν απεικονίζονται σε στιγμιότυπο από φωτογράφιση των Ευρωπαίων και Αφρικανών ηγετών. REUTERS/Yves Herman

Οικονομική βοήθεια και διευκολύνσεις στη χορήγηση βίζας προσφέρει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Ένωση στις κυβερνήσεις αφρικανικών κρατών ως αντάλλαγμα για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, συμπεριλαμβανουμένου του μέτρου των επαναπροωθήσεων.

Σύμφωνα με 17σέλιδο σχέδιο δράσης, το οποίο τέθηκε προς συζήτηση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Αφρικανούς ηγέτες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη κορυφής για τη μετανάστευση και έχει οριστικοποιηθεί, ενεργοποιούνται δεκάδες πρωτοβουλιές –παλαιότερες και νέες-, για την καταπολέμηση της φτώχειας και της έλλειψης συνθηκών ασφάλειας που εξωθεί Αφρικανούς πολίτες να μεταναστεύουν προς βορρά, αλλά και για τη διασφάλιση ασφαλούς διέλευσης για αυτούς που έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν το σχέδιο -τα κυριότερα σημεία του οποίου αποκάλυψε νωρίτερα το Reuters- ως «συνεργασία» (“partnership”), που εκτός της διεύρυνσης και επιτάχυνσης του επαναπατρισμού μεταναστών, θα περιλαμβάνει διευκολύνσεις στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου, ακόμα και σε περιπτώσεις Αφρικανών που επιθυμούν να εργαστούν στην Ευρώπη και αιτούνται επαγγελματικής βίζας.

Σχετικά με τα παραπάνω, υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει κατηγορηθεί κατά κόρον ότι ενισχύει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, μέσω του χαλαρού ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης βίζας σε συνδυασμό με το άνοιγμα περισσότερων δρομολογίων της Turkish Airlines στη Β. Αφρική.

Υπό το ίδιο πρίσμα μπορεί να ειδωθεί το μέτρο, σύμφωνα με το οποίο θα διπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα του 2014, ο αριθμός των Αφρικανών φοιτητών και καθηγητών πανεπιστημίου που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα ακαδημαϊκών ανταλλαγών.

Από την πλευρά τους, οι αφρικανικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών ενδέχεται να αποκόψει τις οικονομίες τους από το σημαντικό έσοδο των εμβασμάτων όσων Αφρικανών ζουν στην Ευρώπη και στέλνουν λεφτά πίσω στις οικογένειές τους. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, το σχέδιο συμφωνίας «δίνει απαντήσεις», με δεδομένο ότι το ποσό των εμβασμάτων είναι αρκετά μεγάλο, διπλάσιο από την επίσημη κρατική βοήθεια, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Με το σχέδιο της Βαλέτας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύονται να περικόψουν την προμήθεια για την αποστολή χρημάτων κάτω του 3% από 10% και πλέον που χρεώνεται σήμερα για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Το μέτρο θα εφαρμοστεί έως το 2030, αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές συμφωνούν να «ενθαρρύνουν» μεγαλύτερες περικοπές των προμηθειών αυτών εντός της επόμενης πενταετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ