ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: 770 πόλεις στο σκοτάδι...

Βουλγαρία: 770 πόλεις στο σκοτάδι...
twitter / wxcharts

Χιονοθύελλες που σημειώθηκαν στη Βουλγαρία παρέλυσαν την Παρασκευή την κυκλοφορία και προκάλεσαν διακοπή της ηλεκτροδότησης σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, ενώ παράλληλα υποχρέωσαν την εταιρεία παραγωγής ατομικής ενέργειας, Nuclearelectrica, στη γειτονική Ρουμανία, να κλείσει τον αντιδραστήρα Νο 1.

Οι χιονοθύελλες προκάλεσαν μπλακ-άουτ σε περισσότερες από 770 πόλεις της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ που επικαλείται τις Αρχές της χώρας, ενώ έγιναν αιτία να κλείσουν και τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Τρακίγια στα νοτιοανατολικά.

Η κρατική εταιρεία Nuclearelectrica ανακοίνωσε ότι έθεσε εκτός του εθνικού δικτύου ενέργειας τον αντιδραστήρα της Νο 1 των 706 μεγαβάτ, που βρίσκεται στον Δούναβη. Οι δύο αντιδραστήρες της εταιρείας προμηθεύουν με περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτροδότησής της την Ρουμανία.

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, έκλεισε για τουλάχιστον οκτώ ώρες το αεροδρόμιο της Βάρνας στη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας και σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε δεκάδες πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να πέσει στους 25 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν στην κεντρική Ρουμανία και στους μείον 20 στη Βουλγαρία. Οι Αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς το ύψος του χιονιού σε τμήματα και των δύο χωρών έχει φθάσει τα 60 εκατοστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ