Η σιωπή των FM ξεκινά από τη Νορβηγία
Την ερχόμενη εβδομάδα τα FM θα σωπάσουν σε αρκετές περιοχές της Νορβηγίας. Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις, είναι η «σιωπή των FM» να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.
Η Σκανδιναβική χώρα αποφάσισε να περάσει από τα FM στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Η ψηφιακή πλατφόρμα, που ονομάζεται DAB, προσφέρει: περισσότερα κανάλια, καλύτερη ποιότητα ήχου και εξοικονόμηση ραδιοτηλεοπτικών πομπών.
Ο λόγος που η Νορβηγία προχωρά πρώτη σε αυτό το διάβημα είναι κυρίως η μορφολογία του τοπίου της. Δηλαδή, τα φιορδ, τα ψηλά βουνά και διάσπαρτες κοινότητες. Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης, η συγκεκριμένη μορφολογία, καθιστά ιδιαιτέρως ακριβή την εκπομπή στα FM, ακριβότερη από ότι στις υπόλοιπες χώρες.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα εξοικονομήσουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια κορώνες, δηλαδή 23,5 εκατομμύρια λίρες, αν εγκαταλείψουν τα FM. Κάτι, που θα τους δώσει την δυνατότητα να επενδύσουν στο περιεχόμενο.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως το σχέδιο αυτό δεν θα στερήσει την δουλειά κάποιων ανθρώπων, αφού, οι σταθμοί θα στραφούν άμεσα στη ψηφιακή πλατφόρμα.
Η μετάβαση από την αναλογική στη ψηφιακή εποχή έρχεται μετά από μία δεκαετία κυβερνητικού σχεδιασμού. Ενώ, από το σχέδιο εξαιρούνται κάποιοι μικροί τοπικοί σταθμοί, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν στα FM.
Υπάρχουν βέβαια και οι επικριτές του εγχειρήματος, οι οποίοι ισχυρίζονται πως η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα θα αφήσει 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα, χωρίς ραδιόφωνο.
Η Ένωση τοπικών ραδιοφώνων της Νορβηγίας, Norsk Lokalradioforbund, επίσης, προειδοποιεί, ότι το κόστος αγοράς νέων ραδιοφώνων θα επιβαρύνει τους πολίτες. Ενώ, σε έρευνα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα Dagbladet, τα 2/3 των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην σιωπή των FM.
Αν τελικά το Νορβηγικό εγχείρημα πετύχει, θα καθορίσει την στάση και άλλων χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να στραφεί στο ψηφιακό ραδιόφωνο.
Ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι περίπου 5,2 εκατομμύρια. Σύμφωνα με "Radio.no", μια ιστοσελίδα που υποστηρίζεται από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό της χώρας, το 70% των σπιτιών έχουν ήδη DAB ραδιόφωνα.
Ουκρανία: Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες από ρωσική μαζική επίθεση στο Κίεβο
07:14
LIVE ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: «Το Ιράν εκλιπαρεί για συμφωνία αλλά δεν τη θέλω» λέει ο Τραμπ - Νέες απειλές από Τεχεράνη
07:05
Καιρός: Αίθριος με τον υδράργυρο έως τους 19 βαθμούς Κελσίου - Στα 6 μποφόρ οι άνεμοι στο Αιγαίο
07:00
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (14 Μαρτίου)
06:30