ΚΟΣΜΟΣ

Μπ. Ομπάμα: Το έργο μας είναι και θα παραμένει για πάντα ανολοκλήρωτο

Μπ. Ομπάμα: Το έργο μας είναι και θα παραμένει για πάντα ανολοκλήρωτο
REUTERS/Carlos Barria

Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των Αμερικανών υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λίγες μέρες πριν από την αποχαιρετιστήρια ομιλία του και την τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

«Συνδετικό νήμα της καριέρας μου ήταν η άποψη ότι όταν οι απλοί άνθρωποι ασχολούνται, εμπλέκονται και συνεργάζονται σε μια κοινή προσπάθεια, τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο», είπε ο Ομπάμα στην εβδομαδιαία ομιλία του προς τους Αμερικανούς, χθες Σάββατο από το Σικάγο.

Κάλεσε τους συμπατριώτες του να θυμηθούν ότι η μακρά αμερικανική ιστορία «καμιά φορά στιγματίζεται από δυσκολίες, αλλά τελικά γράφεται από γενιές πολιτών που με κάποιο τρόπο συνεργάστηκαν, χωρίς μεγαλοστομίες, για να τελειοποιήσουν την ένωσή μας».

Αναφέρθηκε και σε κάποιες από τις επιτυχίες του στη διάρκεια των δύο θητειών του στην προεδρία, μεταξύ αυτών τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης, την επιστροφή πολλών Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Παρόλα αυτά «το έργο μας είναι και θα παραμένει για πάντα ανολοκλήρωτο. Αυτό σημαίνει να είσαι πολίτης: η ιδέα ότι με σκληρή δουλειά, οι άνθρωποι που αγαπούν τη χώρα τους μπορούν να την αλλάξουν».

Ο Ομπάμα, που έχει γεννηθεί στη Χαβάη, εξήγησε επίσης για ποιον λόγο επέλεξε το Σικάγο για να εκφωνήσει τον αποχαιρετιστήριο λόγο του. «Δεν είναι μόνο επειδή είναι η πόλη μου, το μέρος όπου συνάντησα τη σύζυγό μου και όπου ξεκινήσαμε την οικογένειά μας, αλλά επίσης διότι εκεί ξεκίνησα και την καριέρα μου στην πολιτική».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος επιστρέφει στην πόλη όπου ζούσε προτού εκλεγεί για να εκφωνήσει την αποχαιρετιστήρια ομιλία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ