ΚΟΣΜΟΣ

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη
Dogan News Agency (DHA) via REUTERS

Ουζμπέκος τζιχαντιστής και μέλος του Ισλαμικού Κράτους είναι ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης, που εισέβαλλε ένοπλος στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα, σκοτώνοντας 39 άτομα, αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Αρχικά, υπήρξε σύγχυση ως προς την ταυτότητα του δράστη, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος, με δημοσιεύματα να αναφέρουν αρχικά ότι ήταν Κιργίζιος και στη συνέχεια Ουιγούρος από την Κίνα.

Αλλά οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας τελικά ταυτοποίησαν τον δράστη και όπως αναφέρει η Hurriyet και άλλες τουρκικές εφημερίδες πρόκειται για έναν 34χρονο Ουζμπέκο, ο οποίος ανήκει στον πυρήνα της Κεντρικής Ασίας του ΙSIS.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους κόλπους της οργάνωσης ο δράστης είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Εμπού Μοχάμεντ Χορασάνι. Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση του δημοσιεύματος.

Ο άνθρωπος αυτός εισέβαλε στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης μόλις 75 λεπτά μετά την έλευση του 2017 και άνοιξε πυρ αδιακρίτως σκοτώνοντας 27 ξένους και 12 Τούρκους που διασκέδαζαν στο κλαμπ. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε παραμένει ασύλληπτος με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται ακόμη στην Κωνσταντινούπολη.

Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη περιλαμβανομένου ενός βίντεο χωρίς ήχο που φέρεται να τράβηξε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

EFJIMERID EKSO

Το Ουζμπεκιστάν διεξάγει μία σκληρή εκστρατεία καταστολής ενάντια στους ακραίους ισλαμιστές. Περισσότεροι από 500 Ουζμπέκοι φέρεται ότι είναι ενταγμένοι στις τάξεις των τζιχαντιστών, σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Μάλιστα, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την Κεντρική Ασία, περιλαμβανομένων του Κιργιστάν και του Ουζμπεκιστάν, καθώς και από τις μουσουλμανικές περιοχές της Ρωσίας, το Νταγκεστάν και την Τσετσενία, πιστεύεται ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις επιθέσεις αυτοκτονίας με 47 νεκρούς στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ