ΚΟΣΜΟΣ

Νίκαια-Βερολίνο-Ιερουσαλήμ. Πώς τα φορτηγά έγιναν δρεπάνι των τζιχαντιστών

Νίκαια-Βερολίνο-Ιερουσαλήμ. Πώς τα φορτηγά έγιναν δρεπάνι των τζιχαντιστών
Από το παρελθόν το Ισλαμικό Κράτος προπαγάνδιζε για επιθέσεις θανάτου με όπλο οχήματα. Στην Αμερική οι εορτασμοί στο Macy's ήταν ένας υποψήφιος στόχος για σφαγή.

Η Νίκαια, το Βερολίνο και η Ιερουσαλήμ είναι οι τελευταίοι στόχοι μιας ανησυχητικής τρομοκρατικής στρατηγικής του ΙSIS. Και όμως, ήδη από το 2010, αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποιούσαν ότι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα οχήματα ως γρήγορα και αποτελεσματικά όπλα καταστροφής.

Οι επιθέσεις με οχήματα ως πολιορκητικό κριό, όπως αυτή που άφησε τουλάχιστον 84 νεκρούς στη Νίκαια για να ακολουθήσει το Βερολίνο και η Ιερουσαλήμ, ήταν το αντικείμενο δύο προειδοποιήσεων που εκδόθηκαν από κοινού από το FBI και το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ το 2010, αναφέρει το The Daily Beast.

Μια από αυτές που παραδόθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ είχε τίτλο "Πιθανές ενδείξεις της χρήσης μεγάλων επαγγελματικών οχημάτων ως όπλα".

Μια δεύτερη παραδόθηκε έξι μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2010 με τίτλο "Τακτική επιθέσεων με οχήματα για τρομοκρατικές επιθέσεις". Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε:

Οι τρομοκράτες στο εξωτερικό εξετάζουν το ενδεχόμενο εμβολισμών σε επιθέσεις με οχήματα, τροποποιημένα ή μη, σε κόσμο και κτίρια και αυτοκινητοπομπές. Οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να στοχεύσουν τοποθεσίες όπου συναθροίζονται πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών εκδηλώσεων, τους χώρους ψυχαγωγίας ή τα εμπορικά κέντρα."

Το έγγραφο συνεχίζει γράφοντας: "Οι επιθέσεις με οχήματα είναι ιδανικές για τρομοκράτες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε εκρηκτικά ή όπλα και τους δίνει την ευκαιρία να αποδείξουν την πίστη τους με ελάχιστη εκπαίδευση ή ανάλογη προηγούμενη εμπειρία".

Σε περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος που παραθέτει το έγγραφο, το όχημα ήταν το μοναδικό όπλο και πιθανότατα επιλέχθηκε επειδή δεν υπήρχαν άλλα μέσα καταστροφής εύκολα διαθέσιμα.

Οι επιθέσεις των ματωμένων τροχών έχουν ιστορία

Στα έγγραφα τους το FBI και το ΤEA των ΗΠΑ αναφέρονται στο 2006, όταν άντρας ορκισμένος "να εκδικηθεί το θάνατο των μουσουλμάνων" οδήγησε ένα SUV μέσα σε ένα στέκι φοιτητών, το "The Pit", στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τραυματίζοντας εννέα.

Το έγγραφο αναφέρει την επίθεση με μπουλντόζα στο Ισραήλ στις 2 Ιουλίου του 2008 που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. Διάφορες άλλες ανάλογες επιθέσεις έχουν έκτοτε συμβεί στο Ισραήλ, ανάμεσα τους και εκείνη που άφησε νεκρό ένα μωρό τριών μηνών το 2014.

Οι επιθέσεις με οχήματα συγκλόνισαν και την πολύ αυστηρή στα μέτρα ασφαλείας της, Κίνα. Στο έγγραφο γίνεται εκτενής αναφορά στο περιστατικό του 2013 όταν τρεις τρομοκράτες ισλαμιστές Ουιγούροι (Τούρκοι) έριξαν το 4X4 όχημα τους με πινακίδες κυκλοφορίας του Σιντζιάνγκ πάνω σε τουρίστες στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.

islamist group claims res 008

Το όχημα στη συνέχεια ανεφλέγη. Οι έρευνες της αστυνομίας αποκάλυψαν ότι το όχημα που οδηγούσε ο Ουιγούρος τρομοκράτης Ουσμέν Χάσαν, και στο οποίο επέβαιναν η σύζυγος και η μητέρα του, ήταν γεμάτο με δοχεία βενζίνης, μαχαίρια και μια σημαία με επιγραφή "εξτρεμιστικού θρησκευτικού περιεχομένου". Η δολοφονική επίθεση στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε 40.

Θεωρούμε πως το επεισόδιο στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν ήταν μια βίαιη τρομοκρατική επίθεση που ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη, οργανωμένη και προμελετημένη" είπε ο δικαστής στην καταδικαστική απόφαση του 2014.

Στον Καναδά όπου ο έλεγχος της οπλοκατοχής είναι εξαιρετικά αυστηρός, τζιχαντιστής που υπηρετούσε τον ISIS επιτέθηκε με το όχημα του σε δύο στρατιώτες έξω από το Μόντρεαλ, σκοτώνοντας έναν. Ήταν ένα χτύπημα που δεν έδωσε κανείς σημασία, το 2015.

Oχήματα θανάτου ευλογημένα από την Αλ Κάιντα

Σε τεύχος του από το 2010 προπαγανδιστικό περιοδικό της της Αλ Κάιντα φιλοξένησε άρθρο για την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων με όχημα. Εκεί, ο αρθρογράφος παρότρυνε να τροποποιούνται τα οχήματα "με ατσάλινες λεπίδες στο μπροστινό μέρος "σαν μηχανή γκαζόν μόνο που δεν θα θέριζε γρασίδι, αλλά τους εχθρούς του Αλλάχ".

"Διαλέξτε την τοποθεσία και την ώρα του χτυπήματος με προσοχή", συμβούλευε το άρθρο. "Προτιμήστε τις πολυσύχναστες περιοχές. Προτιμήστε σημεία όπου μπορείτε να στριμώξετε τα θύματα, να τα παγιδεύετε ώστε να μην μπορούν να τρέξουν μακριά... Για να επιτευχθεί το μέγιστο μακελειό επιταχύνετε όσο περισσότερο μπορείτε, διατηρώντας τον καλύτερο δυνατό έλεγχο του αυτοκινήτου σας και μεγιστοποιείστε τη ζημιά έχοντας μελετήσει προσεκτικά την πορεία θανάτου σας" συνεχίζει.

"Αν έχετε πρόσβαση σε όπλα φροντίστε να τα έχετε μαζί σας ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αποτελειώσετε την δουλειά σας, εάν το όχημά σας δεν είναι αποτελεσματικό από μόνο του" καταλήγει.

"Μια επίθεση με όχημα μπορεί να συμβεί παντού με ελάχιστες ή καμία προειδοποιητική ένδειξη" καταλήγει στο έγγραφο της η αντιτρομοκρατική υπηρεσία των ΗΠΑ που προειδοποιούσε για τα φορτηγά του θανάτου ήδη από το 2010. Το ανατριχιαστικό, αποκαλυπτικό δημοσίευμα του The Daily Beast εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ