ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον ακόμη πέντε Ρώσων

ΗΠΑ: Επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον ακόμη πέντε Ρώσων
REUTERS/ JAMES LAWLER DUGGAN

Μετά την απέλαση των 35 Ρώσων διπλωματών από την Ουάσιγκτον, νέες κυρώσεις ενάντια σε πέντε Ρώσους επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανάμεσα τους βρίσκεται ένας κοντινός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και δύο ύποπτοι για την δολοφονία του πρώην πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας (KGB) Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που δηλητηριάστηκε στο Λονδίνο το 2006, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τους Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της Διερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, Στάνισλαφ Ευγκένεβιτς Γκορντιέφσκι, Ντμίτρι Κοβτούν, Αντρέι Λουγκοβόι και Γεννάδιος Πλακσίν.

Τα ονόματα των πέντε Ρώσων προστέθηκαν στην «λίστα Μαγκνίτσκι», την νομοθετική πράξη που προβλέπει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος ατόμων που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους οποίους απαγορεύεται η χορήγηση βίζας και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν «παγώσει» στις ΗΠΑ.

Παράλληλα το Αμερικανικό υπουργείο επέβαλε κυρώσεις στον Ιρανό Μουσταφά Μουγκνιγιέ και στον Λιβανέζο Αλί Νταμούς για συνδέσεις με τρομοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ