ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Γενεύη ημέρα δεύτερη

Κυπριακό: Γενεύη ημέρα δεύτερη

Αρχή με περιουσιακό έγινε χθες στη Γενεύη κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Αναστασιάδης και Ακκιντζί συζήτησαν αρχικά επί των διαφωνιών που υπάρχουν στο κεφάλαιο του περιουσιακού καθώς κατέθεσαν έγγραφα με τις θέσεις των δύο πλευρών στον πυρήνα του της συζήτησης.

Τα ανοιχτά ζητήματα όπως καταγράφηκαν στο έγγραφο αφορούσαν τον τρόπο πληρωμής των αποζημιώσεων, τι ζήτημα του «συναισθηματικού δεσμού» αλλά και τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε περιουσίες . Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε «δύσκολη» και από τις δύο πλευρές ενώ διαφωνίες φαίνεται να υπήρξαν και για το διαδικαστικό μέρος της συζήτησης. Η συζήτηση για το περιουσιακό, πάντως, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με την κατάθεση καταλόγου ο οποίος περιέχει έξι τουλάχιστον σημεία διαφωνίας. Το απόγευμα η συζήτηση συνεχίστηκε με το κεφάλαιο της διακυβέρνησης όπου και εκεί καταγράφηκαν έξι σημεία διαφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Γενεύη ο Μουσταφά Ακκιντζί έβαλε χθες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας ζητώντας μια καταρχήν συμφωνία επί της αρχής, κάτι που απέρριψε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες προχώρησαν στην ανταλλαγή απόψεων (brainstorming)

στα θέματα ασφάλειας
και εγγυήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες η ε/κ πλευρά επιμένει στην αποχώρηση του 75% των τουρκικών στρατευμάτων από την πρώτη μέρα και την σταδιακή αποχώρηση του υπόλοιπου 25% σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενώ οι τουρκοκύπριοι προτείνουν μικρότερη αποχώρηση με την υπογραφή της συμφωνίας και επανεξέταση σε βάθος χρόνου 15 χρόνων.

Στις επόμενες μέρες οι Αναστασιάδης και Ακκιντζί καλούνται να προχωρήσουν σε ένα πάρε – δώσε για τα πέντε ανοικτά κεφάλαια (περιουσιακό, διακυβέρνηση, οικονομία, χρηματοδότηση/εφαρμογή και εδαφικό) προκειμένου μέχρι την Πέμπτη, όταν και είναι προγραμματισμένη η Διεθνής Διάσκεψη, να έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος. Όπως, άλλωστε, προέκυψε από τη χθεσινή συνομιλία ΤσίπραΕρντογάν οι δύο ηγέτες περιμένουν να καταγραφεί σημαντική πρόοδος προκειμένου να αποφασίσουν (σε νέα συνομιλία που θα έχουν την Τετάρτη) αν θα παρευρεθούν την Πέμπτη στη Γενεύη. Σε διαφορετική περίπτωση οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα εκπροσωπηθούν στη Διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών χωρίς να αποκλείεται οι ηγέτες τους να πάνε στη Γενεύη αργότερα. Άλλωστε, τα ΗΕ έχουν κρατήσει ανοικτές ημερομηνίες για την Κύπρο μέχρι και της 15 Ιανουαρίου.

Η ιστορία του Κυπριακού σε ένα χρονολόγιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ