ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ παραδίδει τον έλεγχο των επιχειρήσεων στους γιους του

Ο Τραμπ παραδίδει τον έλεγχο των επιχειρήσεων στους γιους του
REUTERS/ LUCAS JACKSON

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υποσχέθηκε στους Αμερικανούς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά από καιρό, ότι θα γίνει «ο μεγαλύτερος δημιουργός απασχόλησης τον οποίο δημιούργησε ποτέ ο Θεός».

Στην ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα παραδώσει την ηγεσία του ομίλου του στους γιους του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως παρότι προ ημερών του προτάθηκε μια προνομιακή συμφωνία, την απέρριψε. Ακόμη, υποσχέθηκε ότι όλα τα κέρδη των ξενοδοχείων του από ξένα κράτη θα τα δωρίζει στο δημόσιο ταμείο.

Για τις θέσεις εργασίας

«Θα δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης. Είπα ότι θα γίνω ο μεγαλύτερος δημιουργός απασχόλησης που έχει δημιουργήσει ποτέ ο Θεός. Το πιστεύω αληθινά», ανέφερε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον ουρανοξύστη του στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

«Υπάρχει μια φανταστική ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή, μια ατμόσφαιρα που πολλοί μου λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί ποτέ πριν», τόνισε, απαριθμώντας διάφορους ομίλους που έχουν δεσμευθεί να εντείνουν τη δραστηριότητά τους στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, απείλησε για άλλη μια φορά ότι θα εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον όσων βιομηχανιών μεταφέρουν εγκαταστάσεις τους στο εξωτερικό. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε διαμηνύσει ότι θα επιβάλει απαγορευτικούς δασμούς 45% στις κινεζικές εισαγωγές.

«Λάβαμε φανταστικά νέα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ήμουν πολύ ενεργός σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας μας», είπε ο Τραμπ και διευκρίνισε πως «πολλοί όμιλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας θα εγκατασταθούν» στη χώρα του.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως «σπουδαία νέα θα ανακοινωθούν μέσα στις δύο προσεχείς εβδομάδες για ομίλους οι οποίοι θα επενδύσουν στις Μεσοδυτικές (πολιτείες)», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εταιρεία-κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors και η φαρμακευτική βιομηχανία θα μιμηθούν αυτό το παράδειγμα.

«Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 4,7% στα τέλη του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων εννέα ετών», τόνισε ο ίδιος.

Για τις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας

Περνώντας στον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση ενημερώσεων των υπηρεσιών πληροφοριών που κάνουν λόγο περί ρωσικών φακέλων για τον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για ένα «πράγμα που έχουν εφεύρει» αντίπαλοί του, χωρίς, ωστόσο, να τους κατονομάσει.

Για πρώτη φορά, ο Τραμπ αποδέχθηκε την άποψη πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση εναντίον συστημάτων των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Πάντως, χαρακτήρισε «ατού» και όχι μειονέκτημα για τον ίδιο, να φέρει την εκτίμηση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο μεγιστάνας εκτίμησε ότι είναι πιθανό οι ίδιες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να έδωσαν τις ενημερώσεις τους για τη Ρωσία στα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ντροπή, είπε και έκανε λόγο για ψευδή στοιχεία και άρρωστα μυαλά, διαβεβαιώνοντας πως ο ίδιος δεν έχει λάβει κανένα δάνειο από τη Ρωσία.

Για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

Όπως ξεκαθάρισε στην ομιλία του, δεν έχει καμιά πρόθεση να περιμένει να γίνουν και να ολοκληρωθούν διαπραγματεύσεις με το Μεξικό πριν αρχίσει την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

«Θα μπορούσα να περιμένω ενάμιση χρόνο ώσπου να τελειώσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με το Μεξικό, οι οποίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις αναλάβουμε την εξουσία, αλλά δεν θέλω να περιμένω», τόνισε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο εκλεγμένος αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, «ηγείται της προσπάθειας να υπάρξουν οριστικές εγκρίσεις από διάφορες υπηρεσίες και από το Κογκρέσο ώστε το τείχος να αρχίσει» να ανεγείρεται.

«Το Μεξικό, με κάποιο τρόπο (...) θα μας αποζημιώσει», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας, επαναλαμβάνοντας μια θέση που έχει προκαλέσει ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Τέλος, επανέλαβε την κατηγορία του σε βάρος του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι «δημιούργησε» τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ