ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Το Κόσσοβο σχεδίαζε να ανατινάξει το τρένο με τις αγιογραφίες

Σερβία: Το Κόσσοβο σχεδίαζε να ανατινάξει το τρένο με τις αγιογραφίες
Eurokinissi

Προς εκτόνωση βαίνει η ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας με αφορμή τη δρομολόγηση επιβατικής αμαξοστοιχίας που θα συνέδεε τη σερβική πρωτεύουσα με την Κοσόφσκα Μητρόβιτσα, τη μεγαλύτερη πόλη του σερβικού τομέα στο βόρειο Κόσσοβο.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε πως το δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς, όπως είπε, οι αρχές του Κοσσόβου σχεδίαζαν να ανατινάξουν τη σιδηροδρομική γραμμή και να συλλάβουν τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας. «Ήθελαν σύγκρουση ευρείας κλίμακας», είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο Κοσοβάρος ομόλογός του, Ισα Μουσταφά, ο οποίος επικοινώνησε τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τις Βρυξέλλες ζητώντας την παρέμβασή τους-πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα χειρίστηκε προσωπικά η επίτροπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ Φρεντερίκα Μονκερίνι-, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η σερβική αμαξοστοιχία δεν πέρασε τα σύνορα του Κοσσόβου και αποφεύχθηκε έτσι κλιμάκωση της έντασης. '

Η διακοσμημένη με αγιογραφίες ρωσικής κατασκευής αμαξοστοιχία θα συνέδεε το Βελιγράδι με την Κοσόφσκα Μητρόβιτσα, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας ζουν περί τους εκατόν είκοσι χιλιάδες Σέρβους.

Ο πολυπληθέστερος αυτός σερβικός θύλακος του ανεξάρτητου κράτους του Κοσσόβου διατηρεί χαλαρές σχέσεις με την Πρίστινα και προσπαθεί να ενδυναμώσει τους δεσμούς με το Βελιγράδι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ