ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Συμφωνίες με την Ρωσία για την μείωση των πυρηνικών μας

Ντ. Τραμπ: Συμφωνίες με την Ρωσία για την μείωση των πυρηνικών μας
REUTERS/Jonathan Ernst

Την επιθυμία του να υπάρξει μια σημαντική μείωση των οπλοστασίων πυρηνικών όπλων ΗΠΑ και Ρωσίας εξέφρασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για συμφωνίες για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος.

«Έχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ας δούμε αν μπορούμε να συνάψουμε κάποιες καλές συμφωνίες με τη Ρωσία. Κατ' αρχήν, θεωρώ ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερα και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό, πολύ σημαντικό βαθμό», τόνισε μιλώντας στους Times του Λονδίνου και την γερμανική Bild.

Ο Τραμπ, όμως, άσκησε κριτική στη Ρωσία για την ανάμειξή της στον εμφύλιο της Συρίας, περιγράφοντας το γεγονός ως «πολύ κακό πράγμα» το οποίο είχε οδηγήσει σε «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση».

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, που αναμένεται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου, έκανε ακόμη λόγο για «παρωχημένο» ΝΑΤΟ, επαναφέροντας παλαιότερες δηλώσεις του και τόνισε:

«Μου άσκησαν τόση κριτική όταν είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Είναι παρωχημένο γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δύο μέρες. Και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο».

«Πολλές από αυτές τις χώρες δεν πληρώνουν όσα πρέπει να πληρώνουν, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε. «Έχοντας κάνει αυτή την παρατήρηση, το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για μένα. Υπάρχουν πέντε χώρες που πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν. Πέντε. Δεν είναι πολλές», τόνισε.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι πολλά μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από την Αμερική.

Έστρεψε τα πυρά του κατά της πολιτικής που ακολούθησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό κάνοντας λόγο για «καταστροφικό λάθος με τη μεταναστευτική πολιτική που επέτρεψε σε ένα εκατομμύριο μετανάστες να μπουν στη χώρα της.

«Νομίζω ότι έκανε ένα πολύ καταστροφικό λάθος, δηλαδή που δέχτηκε όλους αυτούς τους παράνομους». «Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από την Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν την θέση», είπε.

Γι αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη μέρα της ανάληψη της προεδρίας από αυτόν, τόνισε.

Η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τον Ντόναλντ Τραμπ. «Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit».

«Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Μ. Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) την δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν». Η έξοδος, μάλιστα της Μ. Βρετανίας θα αποδειχτεί ότι ήταν μια «θαυμάσια υπόθεση».

«Θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να γίνει γρήγορα και να γίνει σωστά. Καλό και για τις δύο πλευρές», είπε ο Τραμπ για τη συμφωνία, προσθέτοντας, «Θα συναντηθώ με την (πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι). Μου έχει ζητήσει συνάντηση και θα συναντηθούμε αμέσως μόλις μπω στον Λευκό Οίκο, και θα είναι, νομίζω ότι θα ολοκληρώσουμε κάτι πολύ γρήγορα».

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα διορίσει τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ διαμεσολαβητή για να συνάψει συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή, προέτρεψε τη Βρετανία να ασκήσει βέτο σε κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ασκεί κριτική στο Ισραήλ, και επανέλαβε την κριτική του εναντίον του χειρισμού του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη διεθνή συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ