ΚΟΣΜΟΣ

Ο πιο εμπνευστικός άνθρωπος είναι γυναίκα - μπροστά από Ομπάμα και Πάπα

Ο πιο εμπνευστικός άνθρωπος είναι γυναίκα - μπροστά από Ομπάμα και Πάπα
Facebook

Η Δανή Anja Ringgren Lovén είναι η γυναίκα που ενέπνευσε περισσότερο την ανθρωπότητα το 2016, ξεπερνώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και τον Πάπα Φραγκίσκο. Κέρδισε τον τίτλο αυτό λόγω της φροντίδας που προσέφερε σε ένα δίχρονο αγόρι στη Νιγηρία, που είχε εξοριστεί από την κοινότητα του και κινδύνευε να πεθάνει.

Η Lovén υιοθέτησε το πολύπαθο παιδί, που είχε χαρακτηριστεί «μάγος», και πήρε την πρώτη θέση στην λίστα των 100 ανθρώπων που ενέπνευσαν περισσότερο του γερμανικού περιοδικού Ooom.

Οι δεισιδαιμονίες είχαν διώξει τον μικρό από το σπίτι του. Ζούσε στον δρόμο, αντιμέτωπος με πολλές ασθένειες, πριν γνωρίσει την Anja και τον σύζυγό της David. Η εικόνα της να δίνει νερό στον 2χρονο έκανε τον γύρο του κόσμου και υπήρξε το κερασάκι της τούρτας στην σημαντικότατη δουλειά που έχει κάνει βοηθώντας ορφανά στη Νιγηρία.

«Είχε μέγεθος μωρού, το σώμα μου πάγωσε», είπε η Lovén μιλώντας για την ιδιαίτερη συνάντησή τους.

«Είχα γίνει μητέρα πριν από 20 μήνες και σκέφτηκα τον δικό μου γιό όταν είδα το αγόρι. Για μένα ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι θα πολεμήσω με όλη μου την δύναμη για να επιβιώσει».

«Η Anja Ringgren Lovén είναι φάρος ελπίδας και το πρόσωπο που ενέπνευσε περισσότερο το 2016», είπε ο Georg Kindel, αρχισυντάκτης του OOOM. «Όταν είδε το παιδί που πέθαινε από την πείνας, έδρασε σαν πραγματικός άνθρωπος και ενέπνευσε εκατομμύρια άλλους. Η προσπάθεια της να βοηθήσει τα εγκαταλελειμμένα παιδιά της Νιγηρίας μας δίνει ελπίδα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κατέλαβε την δεύτερη θέση στην λίστα. Η επιτροπή τόνισε ότι υπήρξε υποστηρικτής της «ειρήνης, της ανοχής και της ελευθερίας» και παρά την αποτυχία του να κλείσει το Γκουαντάναμο, μεταξύ άλλων, «θα μας λείψει οπωσδήποτε».

Η ηθοποιός και φιλάνθρωπος Σαρλίζ Θερόν ήταν τρίτη στην λίστα, κυρίως χάρις στις προσπάθειες της να καταπολεμήσει το AIDS στη Νότια Αφρική.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναδείχθηκε τέταρτος, με την επιτροπή να τονίζει πως κάτω από την ηγεσία του η Καθολική Εκκλησία έγινε καλύτερη.

Ο ηθοποιός Λεονάρντο ΝτιΚάπριο πήρε την πέμπτη θέση λόγω της δουλειάς του στην ενημέρωση περί κλιματικής αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ