ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Η διεθνής κοινότητα να σταθεί απέναντι στη ρωσική επίθεση

Τζο Μπάιντεν: Η διεθνής κοινότητα να σταθεί απέναντι στη ρωσική επίθεση
REUTERS/Gleb Garanich

Στο Κίεβο βρέθηκε τη Δευτέρα ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από όπου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ισχυρός υποστηρικτής και εταίρος της Ουκρανίας.

Η επίσκεψή αυτή, διάρκειας μόνον μιας ημέρας στο Κίεβο, είναι η τελευταία του Μπάιντεν ως αντιπροέδρου για συνομιλίες με τους επικεφαλής μιας ξένης κυβέρνησης και δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της απερχόμενης κυβέρνησης του προέδρου Ομπάμα για την Ουκρανία.

"Πολεμάτε τόσο τον καρκίνο της διαφθοράς (...) όσο και την αδυσώπητη επίθεση του Κρεμλίνου", δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο ο Μπάιντεν, έχοντας δίπλα του τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. "Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να στέκεται απέναντι σαν μια γροθιά στον ρωσικό εξαναγκασμό και την επίθεση", σημείωσε.

640x640 1

REUTERS/Gleb Garanich

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του αυτής, ο Μπάιντεν θα είχε κυρίως συνομιλίες με τον Ποροσένκο όπως και τον ουκρανό πρωθυπουργό Βολόντιμιρ Γκρόισμαν.

Η επίσκεψη αναμένεται "να υπογραμμίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και να τονίσει την εμπλοκή τους με σκοπό την ανεξαρτησία, τη δημοκρατική ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια της Ουκρανίας", ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική τιυ ανακοίνωση.

640x640 2

REUTERS/Gleb Garanich

Το μεσημέρι, ο Μπάιντεν αναμένεται να αναχωρήσει από την Ουκρανία για το Νταβός της Ελβετίας όπου ξεκινάει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η επίσκεψη εξπρές έγινε εξάλλου λίγες μόνον ημέρες πριν η αμερικανική προεδρία φύγει από τα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα, η θητεία του οποίου σηματοδοτήθηκε από την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο κατά την ουκρανική κρίση.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ του Κρεμλίνου, προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο, το οποίο κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα, υπογραμμίζει το ΑΠΕ.

Κάποια σχόλια που έκανε ο Τραμπ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή αφήνουν να εννοηθεί ότι επιδιώκει να συνάψει μια συμφωνία με τη Ρωσία παραμερίζοντας την Ουκρανία. Μάλιστα έθεσε επί τάπητος μια άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος ηγείτο της πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα προς την Ουκρανία, είχε επισκεφθεί το Κίεβο πέντε φορές μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Ουκρανία από τη φιλοδυτική αντιπολίτευση και είχε τόσο τακτική τηλεφωνική επαφή με τους Ουκρανούς αξιωματούχους που πολλές φορές αστειευόταν ότι μιλούσε μαζί τους περισσότερο απ' ό,τι με τη γυναίκα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ