ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία κατά Ισπανίας για πυρηνικά απόβλητα

Πορτογαλία κατά Ισπανίας για πυρηνικά απόβλητα

Η Πορτογαλία προσέφυγε εναντίον της Ισπανίας μετά την έγκριση της κατασκευής χώρου αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων κοντά στα σύνορα

Η πορτογαλική κυβέρνηση προσέφυγε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορώντας την Ισπανία ότι αποφάσισε να αποθηκεύσει πυρηνικά απόβλητα σε μια τοποθεσία 100 χλμ. από τα σύνορα χωρίς να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικές συνέπειες για τη γειτονική της χώρα της Ιβηρικής.

«Η προσφυγή κατατέθηκε το απόγευμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του πορτογαλικού υπουργείου Περιβάλλοντος χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Αυτή η καταφυγή στη διαιτησία των Βρυξελλών είναι «φυσιολογική διότι υπάρχουν αποκλίνουσες ερμηνείες του κοινοτικού δικαίου», εκτίμησε το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή η προσφυγή «δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τις καλές διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ισπανία».

Τη διένεξη της Λισαβόνας και της Μαδρίτης προκάλεσε η απόφαση που ελήφθη στα τέλη του Δεκεμβρίου από την ισπανική κυβέρνηση με την οποία δόθηκε άδεια για την κατασκευή ενός χώρου αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων πλάι στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο του Αλμαράθ (κεντροδυτική Ισπανία).

Σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση, η Μαδρίτη παραβίασε έτσι μια ευρωπαϊκή οδηγία του 2014, η οποία υποχρεώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να κάνουν «διαβουλεύσεις» σε περιπτώσεις που υπάρχουν «δυνητικές διασυνοριακές επιπτώσεις» για το περιβάλλον εξαιτίας δημοσίων έργων τους.

«Σεβόμαστε την απόφαση της Πορτογαλίας και αναμένουμε την απόφαση των Βρυξελλών», είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Υγείας, έπειτα από μια άκαρπη συνάντηση στη Μαδρίτη για το ζήτημα με τον πορτογάλο υπουργό Περιβάλλοντος Ζουάου Μάτους Φερνάντες.

Ερωτηθείς σχετικά την Παρασκευή, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως οι Βρυξέλλες «κατανοούν τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τις πορτογαλικές αρχές», χωρίς να θελήσει να σχολιάσει την υπόθεση σε βάθος καθώς η Λισαβόνα δεν έχει υποβάλει ακόμη προσφυγή.

Κατόπιν της έκκλησης του Κινήματος της Ιβηρικής κατά των Πυρηνικών, περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη μπροστά στο προξενείο της Ισπανίας στη Λισαβόνα για να διαμαρτυρηθούν κατά της κατασκευής του χώρου αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στο Αλμαράθ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ