ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λαβρόφ έτοιμος να συναντηθεί με τον Τραμπ

Ο Λαβρόφ έτοιμος να συναντηθεί με τον Τραμπ
REUTERS/ SERGEI KARPUKHIN

Έτοιμος να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνησή του, μόλις αναλάβει καθήκοντα, προκειμένου να συζητήσουν για τη στρατηγική σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, ο διάλογος αυτός μπορεί να αφορά τα υπερηχητικά όπλα, την αμερικανική πυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, τα διαστημικά όπλα και τις πυρηνικές δοκιμές.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής είναι κακή ιδέα. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους να στρατολογήσουν Ρώσους διπλωμάτες τα τελευταία χρόνια.

«Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει τα πλήρη στατιστικά στοιχεία για το θέμα αυτό. Όμως πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του (Αμερικανού απερχόμενου προέδρου) Μπαράκ Ομπάμα, ο αριθμός αυτών των μη φιλικών ενεργειών εναντίον των διπλωματών μας έχει αυξηθεί», εξήγησε.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι απόπειρες να στρατολογηθούν Ρώσοι διπλωμάτες από Αμερικανούς πράκτορες έφτασαν στο απόγειό τους τον Απρίλιο. Μεταξύ αυτών που δέχθηκαν προτάσεις, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ήταν ανώτεροι διπλωμάτες, στους οποίους προσφέρθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ο Ρώσος υπουργός κατήγγειλε ότι Αμερικανοί διπλωμάτες συμμετέχουν σε διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία.Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσε η Μόσχα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, ο Λαβρόφ απάντησε ότι είναι «κατασκευασμένες» και ότι θα πρέπει να αποδειχθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών που προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει σχέσεις με τη Ρωσία έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και θα έπρεπε να απολυθούν.

Ο Λαβρόφ έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει τσαρλατάνο και τον Βρετανό πρώην πράκτορά της MI6 που έγραψε την έκθεση για τις σχέσεις του Τραμπ με τη Μόσχα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ήταν σωστό που προσκάλεσε τον Τραμπ στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα, ο Τραμπ να αποδεχτεί την πρόσκληση, ενώ χαιρέτισε την επιθυμία του εκλεγμένου προέδρου να θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Λαβρόφ, τόνισε πως ελπίζει σε αποτελεσματικότερη συνεργασία με τον Τραμπ στο θέμα της Συρίας, από ότι συνέβη με τον Ομπάμα.

Στόχος των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αστάνα, είναι να εδραιώσει μια κατάπαυση του πυρός καθώς και τη συμμετοχή διοικητών της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ