ΚΟΣΜΟΣ

Τη στρατηγική εξόδου για το Brexit ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

Τη στρατηγική εξόδου για το Brexit ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι
REUTERS/Kirsty Wigglesworth/Pool

Φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν φεύγουμε από την Ευρώπη, ξεκαθάρισε στην ομιλία της την Τρίτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκανε ακόμη γνωστό πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με ψηφοφορία. «Η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου», είπε χαρακτηριστικά.

Η Βρετανία δεν θα επιδιώξει μια συμφωνία με την οποία η χώρα θα είναι «μισή μέσα και μισή έξω από την ΕΕ», κατά την διαπραγμάτευσή της εξόδου, ξεκαθάρισε η Μέι, λέγοντας πως θα επιδιώξει μια νέα και ισότιμη συνεργασία ανάμεσα σε μια ανεξάρτητη, αυτοδιοικούμενη και παγκόσμια Βρετανία και τους φίλους και συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διεμήνυσε μάλιστα πως μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ ενδεχομένως να είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δουλειά μου είναι να εξασφαλίσω την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οραματίζομαι μια παγκόσμια Βρετανία

Στόχος, είναι με την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία να γίνει πιο παγκόσμια, πιο δίκαιη. «Επιθυμία μου είναι αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από αυτή την περιοδο της αλλαγής πιο δυνατό, πιο δίκαιο, πιο ενωμένο και πιο εξωστρεφές από ποτέ. Θέλω να είμαστε μια ασφαλής, ευημερούσα και ανεκτική χώρα, ένας «μαγνήτης» για τα ταλέντα διεθνώς», είπε χαρακτηριστικά η Τερέζα Μέι.

Πρόσθεσε μάλιστα πως στόχος της είναι να γίνει η Βρετανία πραγματικά παγκόσμια, «ο καλύτερος φίλος και γείτονας των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και μια χώρα που μπορεί να φτάσει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης. Μια χώρα που μπορεί να βγει στον κόσμο και να χτίσει σχέσεις με παλιούς φίλους αλλά και νέους συμμάχους».

2017 01 17T122847Z 662341341 LR1ED1H0YNNN0 RTRMADP 3 BRITAIN EU MAY

Αυτή η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την Βρετανία. Κι αυτό γιατί, όσο συνεχίζουμε να μειώνουμε το έλλειμμα, θα μπορούμε να επενδύσουμε στην οικονομική μας υποδομή, δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: REUTERS/Kirsty Wigglesworth/Pool

Έλεγχος της εισόδου στη χώρα

Με το Brexit θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος των ανθρώπων που έρχονται στη Βρετανία από την Ευρώπη, είπε η Μέι και πρόσθεσε πως στις προθέσεις της είναι «να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των πολιτών των χωρών της ΕΕ που ζουν ήδη στη Βρετανία, όπως και τα δικαιώματα των Βρετανών υπηκόων σε άλλα κράτη-μέλη».

Απευθυνόμενη μάλιστα στους πολίτες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκαθάρισε πως θα εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα, όπως «ελπίζουμε ότι θα είναι και οι Βρετανοί πολίτες στις δικές σας χώρες».

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν σηματοδοτεί την εσωστρέφεια, δεδομένου ότι τόσο η ιστορία όσο και ο πολιτισμός της Βρετανίας είναι βαθιά διεθνιστική, είπε ακόμη η πρωθυπουργός της Βρετανίας, προσθέτοντας πως "είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και είμαστε περήφανοι για την κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά. Όμως παραμένουμε μια χώρα που πάντα κοίταζε πέρα από την Ευρώπη, γι' αυτό και είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στις τάξεις τους πολίτες από πολλές διαφορετικές φυλές".

Οι αποφάσεις μας δεν είναι πάντα κατανοητές από τους φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι με το Brexit θα αρχίσει μια "αποδόμηση" της Ευρώπης, είπε η Μέι ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το ενδεχόμενο δεν θα ήταν για το συμφέρον της Βρετανίας, η οποία διακαώς επιθυμεί την επιτυχία της ΕΕ.

«Δεν θέλουμε την αποσύνθεση της ΕΕ», πρόσθεσε η Μέι. Η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ «δεν αποτελεί απόρριψη των αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε, δεν ήταν μια απόπειρα να κάνουμε κακό στην ΕΕ», ξεκαθάρισε.

2017 01 17T120712Z 801078636 LR1ED1H0XNPLU RTRMADP 3 BRITAIN EU MAY

Πηγή: REUTERS/Kirsty Wigglesworth/Pool

Πάμε για "hard Brexit"

Βασική μας αρχή πρέπει να είναι το να διασφαλίσουμε ότι με την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα δημιουργηθούν νέα εμπόδια στις καθημερινές κι επαγγελματικές μας σχέσεις, είπε η Μέι προσθέτοντας πως το Brexit θα σημάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά.

«Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημάνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά, η οποία θα μας εμπόδιζε να διαπραγματευθούμε τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες», είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, ξεκαθαρίζοντας πως επιδίωξη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να εξασφαλίσει μια συμφωνία όσο το δυνατόν πιο ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. των 27 και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στα οφέλη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, χωρίς όμως να αποτελεί μέρος της.

Στόχο αποτελεί ακόμη και η ελεύθερη κίνηση προσώπων χωρίς την ανάγκη χρήσης ταξιδιωτικών εγγράφων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ