ΚΟΣΜΟΣ

Στοιχεία που συγκλονίζουν για τους πρόσφυγες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο

Στοιχεία που συγκλονίζουν για τους πρόσφυγες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Η τραγωδία δεν έχει τέλος. Ο αριθμός των προσφύγων που πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου είναι διπλάσιος σε σύγκριση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2016.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) τουλάχιστον 219 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2017.

Έπειτα από συνεντεύξεις με τέσσερις επιζήσαντες ενός ναυαγίου που έγινε το Σαββατοκύριακο, ο οργανισμός ανέφερε πως σχεδόν 180 άνθρωποι υπάρχουν φόβοι πως επέβαιναν σε ένα πλεούμενο το οποίο ανατράπηκε στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης και όχι 110 όπως πιστευόταν μέχρι τώρα.

Κατά συνέπεια έχει ήδη καταγραφεί «ένας διπλάσιος αριθμός θυμάτων, που φέρνει το σύνολο για το έτος, δύο εβδομάδες αφότου ξεκίνησε, στους 219 θανάτους στη Μεσόγειο», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Το ιταλικό Λιμενικό Σώμα επισήμανε ότι το σκάφος δεν βρέθηκε και δεν έχει τρόπο να καθορίσει πόσοι άνθρωποι επέβαιναν σε αυτό. Οι επιζήσαντες μεταφέρθηκαν στη Σικελία χθες.

Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που χάθηκαν στη Μεσόγειο τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2016 είχε ανέλθει σε 91, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Στελέχη του ΔΟΜ εξετάζουν εξάλλου πληροφορίες κατά τις οποίες περίπου 25 μετανάστες χάθηκαν στη θάλασσα σε μια περιοχή μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας τις τελευταίες ημέρες, κατά τον Μίλμαν.

Από την 1η μέχρι και τη 15η Ιανουαρίου 2.876 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν σε χώρες της Ευρώπης διά θαλάσσης, στην πλειονότητά τους στην Ελλάδα και την Ιταλία, έναντι 23.664 τις πρώτες 14 ημέρες του Ιανουαρίου του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ. Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία πέρυσι μείωσε σημαντικά τις αναχωρήσεις από τα τουρκικά παράλια.

Το 2016 πάνω από 170.000 παράτυποι μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι περισσότεροι, περίπου 80.000, είναι πολίτες της Συρίας, επισήμανε ο Μίλμαν.

Πολίτες του Αφγανιστάν--περίπου 41.000--ήσαν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ ακολούθησαν πολίτες του Ιράκ, του Πακιστάν και του Ιράν, κατά τον ίδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ