ΚΟΣΜΟΣ

Υπουργός Brexit: Θα διατηρήσουμε πρόσβαση στην ενιαία αγορά

Υπουργός Brexit: Θα διατηρήσουμε πρόσβαση στην ενιαία αγορά
REUTERS / NEIL HALL

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημαίνει ότι δεν θα διατηρήσει την πρόσβασή της σε αυτήν, όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος υπουργός για το Brexit.

«Ουσιαστικά κάθε χώρα του κόσμου που δεν υπόκειται σε κυρώσεις έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Θα έχουμε πρόσβαση στην ενιαία αγορά, το θέμα, ωστόσο είναι με ποιους όρους», τόνισε ο Ντέιβις στο κοινοβούλιο, μετά την ομιλία που εκφώνησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στην οποία τάχθηκε υπέρ ενός ξεκάθαρου διαζυγίου από την ΕΕ.

Όπως είπε ο Ντέιβις, δική του δουλειά είναι να πείσει τους Ευρωπαίους ότι «είναι και προς το δικό τους συμφέρον να έχουμε ίση πρόσβαση οι μεν στην αγορά των δε».

Αναφερόμενος στην υπόσχεση που έδωσε η Μέι ότι θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Ντέιβις είπε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ ακόμη και αν οι βουλευτές καταψηφίσουν τους τελικούς όρους της συμφωνίας.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, όταν ρωτήθηκε από έναν βουλευτή τι θα συμβεί αν το κοινοβούλιο καταψηφίσει τη συμφωνία, ο Ντέιβις απάντησε:

«Το περσινό δημοψήφισμα έθεσε σε κίνηση ένα γεγονός όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν θα αλλάξει».

Ο Ντέιβις είπε επίσης ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να δέχεται ορισμένους ανειδίκευτους μετανάστες ακόμη και μετά την αποχώρησή της. Νωρίτερα η Μέι είχε πει ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να προσελκύει τους καλύτερους και πάντα θα επιθυμεί την έλευση μεταναστών, ιδίως ανθρώπων που έχουν υψηλή ειδίκευση.

Ωστόσο ο Ντέιβις είπε ολοκληρώνοντας ότι «είναι πιθανόν να συνεχιστεί» η μετανάστευση ανειδίκευτων προσώπων. «Το από πού και πώς θα ελέγχεται η μετανάστευση θα εξαρτηθεί από τη νέα μεταναστευτική πολιτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ