ΚΟΣΜΟΣ

Ορκωμοσία Τραμπ: Τα απρόοπτα σε ορκωμοσίες αμερικανών προέδρων

Ορκωμοσία Τραμπ: Τα απρόοπτα σε ορκωμοσίες αμερικανών προέδρων

Ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ· μια πολύ ιδιαίτερη ημέρα, η οποία, εκτός από την τελετή, έχει και λαμπερά πάρτι και άφθονο φαγητό και ποτό και εντυπωσιακά φορέματα και ξεχωριστές παρουσίες.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και ξεκινούν καιρό πριν. Όμως αρκετές φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα έχουν σκεφτεί και οργανώσει οι υπεύθυνοι. Οι ορκωμοσίες των Αμερικανών προέδρων γίνονται πρωτοσέλιδα, ωστόσο δεν λείπουν τα απρόοπτα και τα αστεία γεγονότα που κάνουν μερικές από αυτές να μένουν στην ιστορία.

Ας ρίξουμε λοιπόν, μία ματιά στις ορκωμοσίες που μνημονεύουμε μέχρι και σήμερα, όχι για τους λόγους που θα έπρεπε.

Μεθυσμένη... ρητορική

Το 1865 ο Andrew Johnson πραγματοποίησε μία ομιλία που εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκε «ναυάγιο». Ο 17ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που πήρε το χρίσμα έπειτα από τη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν, ήταν άρρωστος και υπέφερε από τυφοειδή πυρετό. Το βράδυ πριν από την ορκωμοσία ήπιε ουίσκι. Το hangover ήταν εμφανές: κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, περηφανευόταν για την ταπεινή καταγωγή του. Δεν είπε τίποτα άλλο.

johnson

Γκάφες

Ο Ulysses S. Grant το 1868 εξελέγη πρόεδρος των Η.Π.Α. με ποσοστό 52.7%. Το 1872 επανεξελέγη με ποσοστό 55.6%. Και οι δύο ορκωμοσίες του σημαδεύτηκαν από απρόοπτα.

Στην πρώτη τελετή ορκωμοσίας του, το 1869, οι υπεύθυνοι για τα παλτό των καλεσμένων δεν μπορούσαν να διαβάσουν τα χαρτάκια στα οποία είχαν σημειώσει τα ονόματά τους. Αποτέλεσμα, ο κόσμος να περιμένει πολύ ώρα για να πάρει τα πανωφόρια του και να ξεσπάσουν έντονοι καυγάδες. Κάποιοι μάλιστα, λέγεται, ότι παράτησαν τα παλτό τους και τα καπέλα τους και έφυγαν.

Στη δεύτερη τελετή, ο πρόεδρος Grant, θεώρησε ότι τα καναρίνια θα προσέθεταν μία εορταστική νότα. Όμως ο 18ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν προέβλεψε τις χαμηλές θερμοκρασίες. Περίπου 100 πουλιά πάγωσαν μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια της τελετής.

Ulysses S. Grant 1

Και άλλα νεκρά πτηνά

Τα πουλιά δεν φαίνεται να βγαίνουν σε καλό στις ορκωμοσίες αμερικανών προέδρων. Ο Richard Nixon, το 1973, ήθελε να βεβαιωθεί ότι τα καναρίνια δεν θα του καταστρέψουν τη μεγάλη ημέρα, έπειτα από το φιάσκο στην ορκωμοσία του Grant. Ο 37ος πρόεδρος χρησιμοποίησε απωθητικά πουλιών και ψέκασε με αυτά τους δρόμους από τους οποίους θα περνούσε.

Αποτέλεσμα, οι δρόμοι να είναι «στρωμένοι» με δεκάδες νεκρά καναρίνια.

nixon

Ήσυχη τελετή

Η τελετή ορκωμοσίας του Calvin Coolidge είναι γνωστή ως η «ήσυχη τελετή». Απλά μιλούσε χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η προεδρία του. Ζούσε με τον πατέρα του στο Βερμόντ όταν έμαθε ότι ο πρόεδρος Warren G.Harding πέθανε. Καθώς ο πατέρας του 30ου προέδρου ήταν ειρηνοδίκης τέλεσε την ορκωμοσία ακριβώς εκείνη τη στιγμή χωρίς κοινό.

CalvinCoolidge

Ομιλία... θάνατος

Η ομιλία του Willian Henry Harrison ήταν θανατηφόρα. Ο καιρός ήταν βροχερός και ο 9ος πρόεδρος των ΗΠΑ στάθηκε στο κρύο και εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία του. Έπαθε πνευμονία και πέθανε μόλις ένα μήνα αργότερα. Ο καθένας όμως μπορεί να σκεφτεί: ήταν η ομιλία του που τον.. σκότωσε;

Ο Χάρισον πέθανε στη 32η ημέρα της θητείας του από επιπλοκές πνευμονίας, και έμεινε στη ιστορία ως ο πρόεδρος με τη συντομότερη θητεία.

harrison

Πάρτι από την... κόλαση

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 1829, ο Andrew Jackson διοργάνωσε ένα επικό πάρτι στον Λευκό Οίκο, βγαλμένο από ταινία. Ο Jackson ήταν γνωστός ως ο άνθρωπος του λαού με αποτέλεσμα στην ορκωμοσία του να παρευρεθεί το αντίστοιχο κοινό. Οι αγρότες κατέστρεψαν το πάρτι, πάτησαν στο χώρο με λασπωμένα παπούτσια, έσπασαν πορσελάνες και έριξαν τις κουρτίνες . Για να τους διώξουν χρησιμοποίησαν ένα δοκιμασμένο κόλπο: άφησαν έξω στο γκαζόν ένα μεγάλο δοχείο με ουίσκι.

jackson first inaugural

Debate με ένα κορίτσι

Το 1929 όταν ορκίστηκε πρόεδρος ο Herbert Hoover, ο υπουργός της δικαιοσύνης ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη του λόγου του. Όμως μπερδεύτηκε και αντί για τη λέξη "διατηρώ" έγραψε τη λέξη "προστατεύω". Ένα κορίτσι που πήγαινε ακόμα στην όγδοη τάξη, άκουσε τη ομιλία του και το κατάλαβε. Έτσι αποφάσισε να στείλει ένα γράμμα στον υπουργό. Ο υπουργός, αντί να παραδεχτεί το λάθος του της απάντησε ότι το έγραψε| σωστά. Τελικά η νεαρή μαθήτρια επικράτησε και ο υπουργός παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος.

hoover

Φεύγοντας... τρέχοντας

Ο πρόεδρος James Buchanan την ημέρα της ορκωμοσίας του είχε εντερικές διαταραχές. Πριν από την ορκωμοσία, ο 15ος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέφερε από δυσεντερία και χρειάστηκε να τον δει γιατρός κατά τη διάρκεια της τελετής.

James Buchanan 2799 3x2gty

Λίγο αέρα παρακαλώ...

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του James Madison το 1809 ο καιρός ήταν τόσο ζεστός που οι παρευρισκόμενοι αναγκάστηκαν να σπάσουν τα παράθυρα για να μπορέσουν να αναπνεύσουν.

madison

Ο διπλός όρκος του Ομπάμα

Στη πρώτη ορκωμοσία του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, το 2009, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά, όχι όμως από δικό του λάθος. Ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε δύο φορές, καθώς ο Τζον Ρόμπερτς, ο πρώτος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μπέρδεψε τα λόγια του όρκου που επαναλάμβανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

obama

ΔΗΜΟΦΙΛΗ