ΚΟΣΜΟΣ

Καλλιτέχνες φτιάχνουν «ζωντανές» φωτογραφίες από... γρασίδι (pics&vid)

Καλλιτέχνες φτιάχνουν «ζωντανές» φωτογραφίες από... γρασίδι (pics&vid)
odditycentral

Δύο καλλιτέχνες από τη Μεγάλη Βρετανία βρήκαν έναν ιδιαίτερο τρόπο να εντάξουν την αγάπη τους για το... γρασίδι και την φύση στην τέχνη τους. «Παίζουν» με τον τρόπο που φυτρώνει το γρασίδι και δημιουργούν μοναδικά έργα τέχνης.

Η Heather Ackroyd και ο Dan Harvey κάνουν κάτι πραγματικά μαγευτικό. Δημιουργούν έναν ανθεκτικό καμβά, τον αλείφουν με πάστα νερού και στη συνέχεια κολλούν πάνω της σπόρους. Η τέχνη τους είναι ζωντανή.

Καλύπτουν όλα τα σημεία φωτός του δωματίου, που έχουν τοποθετήσει τον καμβά, και η μοναδική πηγή φωτισμού του είναι ένα προτζέκτορας. Ο προτζέκτορας κάθε φορά προβάλει μια εικόνα ακριβώς στο σημείο που θέλουν οι δύο καλλιτέχνες.

Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η φωτοσύνθεση. Σε μερικές εβδομάδες το γρασίδι έχει φυτρώσει και μεγαλώσει και η εικόνα του προτζέκτορα, που συνήθως είναι κάποια φωτογραφία, εμφανίζεται εντυπωσιακά πάνω στον καμβά.

grasidi2

(odditycentral)

Πως γίνεται; Η ποσότητα του φωτός που πέφτει πάνω στον καμβά διαμορφώνει την φωτεινότητα του γρασιδιού. Όπου πέφτει φως το γρασίδι είναι πράσινο και λαμπερό, ενώ τα σημεία που βλέπουν λίγο ή καθόλου φως γίνονται κίτρινα και μαύρα αντίστοιχα.

Εδώ και μια δεκαετία η Ackroyd και ο Harvey «παίζουν» με το φως για να δημιουργήσουν διάφορες αποχρώσεις πράσινου και να αναδείξουν τις λεπτομέρειες της εικόνας που προβάλει ο προτζέκτορας.

grasidi1

(odditycentral)

«Όπου χτυπάει το πολύ φως παράγεται περισσότερη χλωροφύλλη, περισσότερο πράσινο χρώμα, όπου υπάρχει λιγότερο ή καθόλου φως, το γρασίδι φυτρώνει αλλά είναι κίτρινο», εξήγησε ο Harvey μιλώντας στο Great Big Story.

«Παίρνεις κάτι αντίστοιχο με την ασπρόμαυρη φωτογραφία, αλλά στους τόνους του πράσινου και του κίτρινου».

Αυτά τα ζωντανά έργα τέχνης αν ποτίζονται τακτικά και κρατούνται σε συνθήκες χαμηλού φωτός, μπορούν να ζήσουν για πάντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ