ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος αναπτύσσει τις δυνάμεις του στη Συρία

Το Ισλαμικό Κράτος αναπτύσσει τις δυνάμεις του στη Συρία
REUTERS/Khalid al Mousily

Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στο Ιράκ και προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία του στη Συρία, αναπτύσσοντας μαχητές στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, την οποία θέλει να θέσει υπό πλήρη έλεγχο, ενώ μάχεται παράλληλα σε άλλα τρία μέτωπα στην χώρα.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να είναι ισχυροί παρά τις απώλειες που έχουν υποστεί στο Ιράκ και τονίζει τις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον πόλεμο που έχει δεσμευθεί να κηρύξει εναντίον της οργάνωσης, υπογραμμίζει το Reuters.

Ένας διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι το Ισλαμικό κράτος επιθυμεί να μετατρέψει τη Ντέιρ ελ Ζορ σε βάση των επιχειρήσεών του.

Οι τζιχαντιστές φαίνονται αποφασισμένοι να εδραιώσουν την παρουσία τους σε ένα τρίγωνο στη Συρία που θα συνδέει τη Ράκα, το βασικό τους επιχειρησιακό κέντρο, με την Παλμύρα στα νοτιοδυτικά και τη Ντέιρ αλ Ζορ στα νοτιοανατολικά, σημειώνει το ΑΠΕ.

Σημειώνεται πως ο ISIS ανακατέλαβε την Παλμύρα για δεύτερη φορά τον Δεκέμβριο, οκτώ μήνες αφού ο συριακός στρατός την είχε θέσει υπό τον έλεγχό του με τη βοήθεια της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους προβάλουν επίσης σφοδρή αντίσταση και στις ξεχωριστές επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει για την εκδίωξή τους στη βόρεια Συρία. Μέχρι στιγμής η Ντέιρ αλ Ζορ ήταν δευτερεύουσας σημασίας για τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του, οι οποίοι ανησυχούν κυρίως με τη μάχη στη δυτική Συρία.

Παράλληλα οι κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, έχουν επικεντρωθεί στην ανακατάληψη της Ράκας.

Στο μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να επιβληθεί στη Συρία με τη γνωστή του βαρβαρότητα: αυτή την εβδομάδα τζιχαντιστές εκτέλεσαν αμάχους στο ρωμαϊκό θέατρο της Παλμύρας, ενώ συνέχισαν και την καταστροφή των μνημείων της αρχαίας πόλης.

Προς το παρόν η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν φαίνεται να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την ανακατάληψη της πόλης, αν και μάχονται κατά των τζιχαντιστών στα δυτικά της Παλμύρας.

Μέχρι τώρα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριπτε οποιαδήποτε συνεργασία με τον Άσαντ στη μάχη κατά του ΙΚ, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνησή του είναι μέρος του προβλήματος.

Ένας Σύρος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ δεν κάνει τίποτε για να εμποδίσει το ΙΚ να μετακινεί τις δυνάμεις του μέσα στη Συρία. «Αυτό είναι που βοηθά το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ)», τόνισε.

«Αφού έχασε τη Μοσούλη, το Νταές θα σκεφτεί να ενισχύσει τις ικανότητές του στη Ράκα και τη Ντέιρ αλ Ζορ, διότι τελικά δεν θα έχουν κανένα καταφύγιο. Η τελική μάχη σίγουρα θα δοθεί εκεί», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ