ΚΟΣΜΟΣ

Ένας φίλος και ένας εχθρός του Ολάντ για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ένας φίλος και ένας εχθρός του Ολάντ για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ο πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας και ένας κυβερνητικός επαναστάτης, ο Μπενουά Αμόν, θα είναι ο αντίπαλος του πρώην πρωθυπουργού, Ένας φίλος και ένας εχθρός του Ολάντ για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού ΚόμματοςΜανουέλ Βαλς στη «μάχη» για το χρίσμα του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης.

Ο 48χρονος Μπενουά Αμόν, απομακρύνθηκε από το κυβερνητικό σχήμα του Φρανσουά Ολάντ επειδή επέκρινε την οικονομική του πολιτική. Ωστόσο κατάφερε και κέρδισε τον πρώτο γύρο στις προκριματικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Βαλς, πιστό συνεργάτη του Γάλλου προέδρου.

Με τους υποψηφίους να έχουν μειωθεί τώρα από επτά σε δύο, και με τον Βαλς και Αμόν να ετοιμάζονται για μια τεταμένη τηλεοπτική αναμέτρηση στα μέσα της εβδομάδας αυτής, δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί το τελικό αποτέλεσμα.

2017 01 22T215631Z 1848108500 RC17786010A0 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION PRIMARY

(REUTERS/Jacky Naegelen)

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, όμως, ο οποίος ήρθε τρίτος με μεγάλη διαφορά, έδωσε στον Αμόν ένα πλεονέκτημα, επικρίνοντας τις πολιτικές του Βαλς που, όπως είπε, ωφελούν τις επιχειρήσεις. Μάλιστα προέτρεψε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Αμόν την επόμενη Κυριακή.

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κανένας σοσιαλιστής υποψήφιος δεν έχει μεγάλες ελπίδες να προχωρήσει πέρα από τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών τον Απρίλιο, μετά από πέντε χρόνια χαμηλής δημοτικότητας της κυβέρνησης Ολάντ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μία από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία, έχει περιθωριοποιηθεί, καθώς ο Ολάντ απέτυχε να μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και αποξένωσε αριστερούς ψηφοφόρους με τις οικονομικές του πολιτικές.

Όμως η τελική επιλογή των Σοσιαλιστών στις 29 Ιανουαρίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογικές πορείες του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν, της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και του δημοφιλούς ανεξάρτητου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι προηγούνται των υπολοίπων στην κούρσα για την προεδρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ