ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Σθεναρή στήριξη στη διαδικασία επίλυσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κυπριακό: Σθεναρή στήριξη στη διαδικασία επίλυσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
EPA/JASON SZENES/φωτογραφία αρχείου

Τη σθεναρή τους δέσμευση να στηρίξουν τις προσπάθειες που γίνονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας διευθέτησης του Κυπριακού, επανέλαβαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Σουηδός πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Όλαφ Σκόογκ, μετά την ενημέρωση του Σώματος από τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και την ειδική αντιπρόσωπό του στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, επανέλαβε την υποστήριξη στις προσπάθειες τόσο του ΓΓ του ΟΗΕ και του ειδικού συμβούλου του, όσο και σε αυτές των δύο ηγετών, Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακκιντζί.

Ο Όλαφ Σκόογκ χαρακτήρισε καλή τη συζήτηση που έγινε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ενώ καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τους πρόσφατους μήνες, καθώς και τη σύγκληση της Διάσκεψης στη Γενεύη, η οποία αντιμετώπισε για πρώτη φορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Τα μέλη του Συμβουλίου χαιρετίζουν «τη σταθερή και θαρραλέα ηγεσία που επιδείχθηκε και από τους δύο ηγέτες, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη για την κρίσιμη υποστήριξη που συνεχίζουν να παρέχουν. Και επαναβεβαίωσαν την πολύ σθεναρή τους υποστήριξη προς τον ειδικό σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και την ειδική αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στον ενεργό τους ρόλο για τη διευκόλυνση των συζητήσεων», σημείωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα μέλη του Σώματος, «επανέλαβαν τη σθεναρή τους δέσμευση να υποστηρίξουν τις δύο πλευρές στην επίτευξη μιας συμφωνίας διευθέτησης, μεταξύ άλλων και μέσω της ανανέωσης της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και προτρέπουν όλες τις πλευρές να διατηρήσουν τη δυναμική και να αδράξουν την ευκαιρία που τώρα έχουν, για να διασφαλίσουν μια ιστορική συμφωνία για μια ενωμένη Κύπρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ