ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τα κορίτσια παίρνουν λιγότερο χαρτζιλίκι και οι γυναίκες μικρότερους μισθούς

Βρετανία: Τα κορίτσια παίρνουν λιγότερο χαρτζιλίκι και οι γυναίκες μικρότερους μισθούς

Η ανισότητα στις αποδοχές ανδρών και γυναικών ξεκινά από την παιδική ηλικία στη Βρετανία, όπου τα κορίτσια παίρνουν κατά 20% λιγότερα χρήματα ως χαρτζιλίκι σε σχέση με τα αγόρια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Τα αγόρια ηλικίας 5 με 16 ετών παίρνουν χαρτζιλίκι κατά μέσο όρο 10,70 λίρες την εβδομάδα (12,3 ευρώ), ενώ τα κορίτσια της ίδια ηλικίας μόλις 8,5 λίρες (9,8 ευρώ), σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας Childwise.

Η διαφορά φτάνει το 30% καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, με τα αγόρια 11 -16 ετών να λαμβάνουν 17,8 λίρες (20,6 ευρώ) την εβδομάδα, έναντι μόλις 12,5 λιρών (14,4 ευρώ) τα κορίτσια.

«Τα στοιχεία δείχνουν μια ανισότητα βάσει του φύλου στον τρόπο που οι γονείς εκπαιδεύουν τα παιδιά τους για ζητήματα που αφορούν τα χρήματα και την οικονομική ανεξαρτησία», δήλωσε η Τζένι Έρεν, ερευνήτρια του Childwise.

«Η πρόκληση για τους γονείς είναι να αποφεύγουν να διαιωνίζουν ακούσια αυτές τις διαφορές βάσει του φύλου και να βοηθούν τα παιδιά τους να αποκτούν τις γνώσεις που χρειάζονται για να γίνουν ανεξάρτητοι ενήλικες με αυτοπεποίθηση», πρόσθεσε.

Τα κορίτσια φαίνεται να έχουν μικρότερη οικονομική ανεξαρτησία από τα αγόρια και είναι πιο πιθανό να τους αγοράζουν πράγματα. Οι γονείς είναι πιο πιθανό να δίνουν στα αγόρια χρήματα, ενώ αντίθετα να διαχειρίζονται τα χρήματα των κοριτσιών για λογαριασμό τους, ενώ επίσης τα αγόρια στη Βρετανία συνήθως παίρνουν κάποιου είδους χαρτζιλίκι, ενώ τα κορίτσια τίποτα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Σαμ Σμίθερς του The Fawcett Society σχολίασε ότι «τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι υποτιμούμε τα κορίτσια από πολύ μικρή ηλικία. Τι πιθανότητες έχουν στη δουλειά τους;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2016 οι γυναίκες στη Βρετανία λάμβαναν μισθούς μικρότερους από τους άνδρες κατά 13,9%.

Με τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν 62 χρόνια προτού η εργασία μιας γυναίκας έχει την ίδια αξία με αυτή ενός άνδρα, βάσει των υπολογισμών της The Fawcett Society, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ