ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Θα χτίσουμε το τείχος

Ντόναλντ Τραμπ: Θα χτίσουμε το τείχος
REUTERS/Joshua Roberts

Εξελίξεις σε θέματα εθνικής ασφάλειας προανήγγειλε μέσω Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας ειδική αναφορά τόσο στο περίφημο τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όσο και στην εγκληματικότητα στο Σικάγο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην προεκλογική του δέσμευση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, που δεν είναι άλλη από την ανέγερση του τείχους.

«Μία μεγάλη ημέρα προγραμματίζεται να είναι η αυριανή, για την εθνική ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, θα χτίσουμε το τείχος» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter χθες, αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα.

2017 01 25T033435Z 54675288 RC11065A1140 RTRMADP 3 USA TRUMP MEXICO

Πηγή: REUTERS/Tomas Bravo

Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ουσιαστικής εμπλοκής των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στο Σικάγο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκρηξη της βίας που μαστίζει την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, στην περίπτωση που οι τοπικοί αξιωματούχοι δε λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Αν το Σικάγο δεν λάβει σοβαρά μέτρα για να εξαλειφθεί το τρομερό “μακελειό” που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα στείλω τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες», ανέφερε στο Tweet του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αφορμή φαίνεται ότι στάθηκε ένα δημοσίευμα της Chicago Tribune, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 228 άνθρωποι πυροβολήθηκαν από την έναρξη του έτους, στην πόλη. Ο αριθμός αυτός, είναι αυξημένος κατά 5,5% σε σύγκριση με τον αριθμό των θυμάτων τον Ιανουάριο του 2016. Τα στοιχεία αναφέρουν τουλάχιστον 42 ανθρωποκτονίες, καταγράφοντας αύξηση 23,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2016.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Σικάγο, Φρανκ Τζιανκάμιλι, αμφισβήτησε τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εφημερίδα, δηλώνοντας ότι από την 1η έως την 23η Ιανουαρίου, πυροβολήθηκαν 182 άνθρωποι. «Ο αριθμός αυτός, είναι ίδιος με την περσινή χρονιά». Για τις ανθρωποκτονίες είπε ότι είναι 38 έναντι 33 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ