ΚΟΣΜΟΣ

Bessie Coleman: Αφιερωμένο στην πρώτη Αφροαμερικανή αεροπόρο το doodle της Google

Bessie Coleman: Αφιερωμένο στην πρώτη Αφροαμερικανή αεροπόρο το doodle της Google
wikipedia

Το doodle της Google είναι σήμερα αφιερωμένο στην Bessie Coleman, την πρώτη αφροαμερικανή που έλαβε δίπλωμα χειριστή αεροσκάφους.

Η Google τιμά τα 125 χρόνια από τη γέννηση της γυναίκας που αποτέλεσε σύμβολο και έμπνευση για τους αγώνες ανά τον κόσμο.

Η Bessie Coleman γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1892 στην Ατλάντα. Ήταν το δέκατο παιδί σε μια αγροτική οικογένεια με συνολικά δεκατρία παιδιά. Η αγάπη της για το σχολείο ήταν τέτοια που παρόλο που έπρεπε να περπατήσει επτά χιλιόμετρα κάθε μέρα, δεν έχανε μάθημα. Αργότερα η οικογένειά της μετακόμισε στο Τέξας. Συνέχισε της σπουδές της στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, όμως δεν μπόρεσε να τις ολοκληρώσει γιατί της τελείωσαν τα χρήματα.

BessiesColemanhappy

(wikipedia)

Όταν η οικογένειά της μετακόμισε στο Σικάγο, έπιασε δουλειά ως μανικιουρίστα. Εκεί γνώρισε πολλούς πιλότους οι οποίοι της περιέγραφαν ιστορίες από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Bessie μαγεύτηκε από τις περιγραφές τους και αποφάσισε να γίνει πιλότος.

Όμως δεν ήταν εύκολο. Ήταν μαύρη και γυναίκα. Κανένα πανεπιστήμιο δεν την δέχθηκε και έτσι αναγκάστηκε, στις 20 Νοεμβρίου 1920, να μετακομίσει στη Γαλλία προκειμένου να πάρει άδεια πιλότου από τη σχολή Caudron Brother School of Aviation. Και μέσα σε μόλις επτά μήνες.

Η Bessie Coleman έγινε η πρώτη αμερικανίδα αφρικανικής καταγωγής, αλλά και η πρώτη ιθαγενής αμερικανίδα που έγινε πιλότος.

Coleman licens

(wikipedia)

Αμέσως μετά επέστρεψε στις ΗΠΑ, αλλά δεν έβρισκε δουλειά. Η μόνη διαθέσιμη απασχόληση ως πιλότος ήταν στον απαιτητικό τομέα των αεροπορικών επιδείξεων, όπου διαπίστωσε την ανεπάρκειά της. Μετέβη ξανά στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο του 1922 για προχωρημένα μαθήματα στην Γαλλία και την Γερμανία.

Επέστρεψε στο Σικάγο και στις 3 Σεπτεμβρίου 1922 και έλαβε μέρος σε αεροπορική επίδειξη βετεράνων, όπου έκλεψε τις εντυπώσεις.

Όνειρό της ήταν να ανοίξει μια σχολή για αφροαμερικανούς αεροπόρους, μόλις συγκέντρωνε το αναγκαίο χρηματικό ποσό. Δεν τα κατάφερε, καθώς στις 30 Απριλίου 1926 σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στο Τζάκσονσβιλ της Φλώριδας.

Πετούσε με πιλότο τον μηχανικό και ατζέντη της, τον 24χρονο Γουίλιαμ Γουίλς, και έβλεπε τον χώρο προκειμένου να επιχειρήσει άλμα με αλεξίπτωτο την επομένη ημέρα. Ξαφνικά το αεροπλάνο τύπου Curtiss JN-4 έκανε βουτιά και η Κόλμαν βρέθηκε στο κενό από ύψος 610 μέτρων. Κατέπεσε στο έδαφος και πέθανε ακαριαία. Την ίδια τύχη είχε και ο Γουίλς που δεν μπόρεσε να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροπλάνου, το οποίο συνετρίβη.

Bessie Coleman First African American Pilot GPN 2004 00027

(wikipedia)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ