ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Συλλήψεις 11 ατόμων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

Αυστρία: Συλλήψεις 11 ατόμων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος
Twitter/@metrobelgique

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Αυστρία κατά κύκλους τζιχαντιστών, με τις Αρχές να έχουν συλλάβει 11 άτομα, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις του με το Ισλαμικό κράτος.

Η επιχείρηση, "που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό", περιελάμβανε την κινητοποίηση 800 αστυνομικών και εκτυλίχθηκε στη Βιέννη και στο Γκρατς, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Στους προσαχθέντες περιλαμβάνονται τρεις Αυστριακοί (ξένης καταγωγής), δύο Βόσνιοι, ένας Σύρος, ένας Βούλγαρος και ένας πολίτης της ΠΓΔΜ - και οι οκτώ αποτέλεσαν τον άμεσο στόχο της επιχείρησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Εκτός αυτών προσήχθησαν και τρεις φερόμενοι ως συνεργοί τους, με καταγωγή από τα Βαλκάνια.

Τον Νοέμβριο του 2014, μια προηγούμενη ευρεία επιχείρηση των Αρχών στις δύο πόλεις είχε οδηγήσει στην προσαγωγή 13 φερόμενων ως στρατολόγων επίδοξων τζιχαντιστών, μεταξύ των οποίων ο Μιρσάντ Ομέροβιτς, ένας άνδρας βοσνιακής καταγωγής, ο οποίος καταδικάστηκε το περασμένο καλοκαίρι σε 20 χρόνια κάθειρξη ως κεντρικό πρόσωπο του τζιχαντισμού στην Αυστρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 300 άτομα εγκατέλειψαν ή επιχείρησαν να εγκαταλείψουν την Αυστρία για να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία και στο Ιράκ: από αυτούς οι 50 συνελήφθησαν κατά την αναχώρησή τους, περίπου 40 σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και 90 επέστρεψαν στην Αυστρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ