ΚΟΣΜΟΣ

Μάλτα: Αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία»

Μάλτα: Αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία»
eurokinissi

Λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε., η Μάλτα, αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι σύναψε διπλωματικές σχέσεις με την Μάλτα. Μια εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας, καθώς η Μάλτα και η Κύπρος ήταν οι μοναδικές χώρες της ΕΕ με τις οποίες τα Σκόπια δεν είχαν συνάψει διπλωματικές σχέσεις, 26 χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Μάλτα έγινε με τη “συνταγματική ονομασία” της χώρας, δηλαδή. με την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας “.

Η απόφαση μάλιστα ανακοινώθηκε, ενώ βρίσκονταν στη Βαλέτα για εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ακόμη ότι περισσότερες από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το αποκαλούμενο “συνταγματικό όνομά” της, μεταξύ των οποίων και τρεις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα).

Η ΠΓΔΜ έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 170 χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ