ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλεί η Τουρκία: Καλεί την Ελλάδα να αγνοήσει την απόφαση του Αρείου Πάγου

Προκαλεί η Τουρκία: Καλεί την Ελλάδα να αγνοήσει την απόφαση του Αρείου Πάγου
Twitter

Αλλεπάλληλες και έντονες είναι οι αντιδράσεις της Τουρκίας, αναφορικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Η Ελλάδα να παραιτηθεί από την απόφαση της Δικαιοσύνης και να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Τουρκία, αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μπόζνταγ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Η απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών, από την Ελλάδα, είναι μια άδικη και πολιτική απόφαση. Το ότι η απόφαση ελήφθη από την δικαιοσύνη δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Την άδικη και λανθασμένη, απόφαση αυτή που έλαβαν οι δικαστικές αρχές της Ελλάδας δεν μπορεί να εξηγήσει κανένα νομικό έρεισμα. Η απόφαση αυτή της Ελλάδας, προκάλεσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημαντική απώλεια, που θα αποκατασταθεί δύσκολα και χρονοβόρα», αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης και προσθέτει:

«Καλώ για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να παραιτηθεί από αυτή την απόφασή της και να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι οργισμένος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρώτες του δηλώσεις έπειτα από την απόφαση μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι σε επικοινωνία που είχε με την ελληνική κυβέρνηση την επόμενη ημέρα του υποσχέθηκαν ότι το ζήτημα «θα λυθεί σε 15-20 ημέρες».
«Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους οκτώ που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Τους τηλεφώνησα μία μέρα μετά την αυτομόληση και μου υποσχέθηκαν ότι θα τους παραδώσουν σε 15 με 20 ημέρες. Αυτοί οι πραξικοπηματίες, αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να δικαστούν στην Τουρκία» τόνισε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.
«Όσο καθυστερεί η έκδοσή τους, τόσο θα κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. .

Απάντηση Τσίπρα

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας», ανέφερε νωρίτερα το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αναφορικά με την οργή της Άγκυράς και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών.

«Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα» επεσήμανε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογράμμισε.

«Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».

Σκληρή ήταν και η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προχώρησε σε απειλές.

«Απαιτούμε οι οκτώ στρατιώτες να δικαστούν ξανά. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση. Η Ελλάδα προστατεύει και φιλοξενεί πραξικοπηματίες», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.Τσαβούσογλου και απείλησε με ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών την ώρα που η Άγκυρα υπέβαλε νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ