ΚΟΣΜΟΣ

Διοικητικοί υπάλληλοι της ΕΕ αποκάλυψαν το σκάνδαλο της VW

Διοικητικοί υπάλληλοι της ΕΕ αποκάλυψαν το σκάνδαλο της VW
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την άκρη του νήματος για το μεγάλο σκάνδαλο της Volkswagen είχαν ξεκινήσει υπάλληλοι της ΕΕ που ενημέρωσαν καθώς φαίνεται μια αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση που με τη σειρά της προέβη στην τελική αποκάλυψη.

Ειδικότερα, η γερμανική οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche ανέφερε πως "διοικητικοί υπάλληλοι της ΕΕ ενημέρωσαν την αμερικανική περιβαλλοντική οργάνωση ICCT για την ενδεχόμενη παραποίηση των αποτελεσμάτων από τους ελέγχους για την εκπομπή οξειδίου του αζώτου".

Σύμφωνα με την επιθεώρηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ενήμερη από το 2011 για τη "χειραγώγηση" των εκπομπών καυσαερίων από πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες ενώ μια εταιρεία είχε ενημερώσει για το θέμα τις υπηρεσίες του τότε Επιτρόπου Βιομηχανίας, Ιταλού Αντόνιο Ταγιάνι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπάλληλοι που γνώριζαν το θέμα ήταν οργίστηκαν με την αδράνεια της Επιτροπής και στράφηκαν στην ICCT, με τη μεσολάβηση της οποίας ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές.

Τελικά, στα τέλη Σεπτεμβρίου η Volkswagen παραδέχτηκε ότι είχε εξοπλίσει 11 εκατομμύρια οχήματα με αυτό το λογισμικό και πως επί χρόνια, τα αυτοκίνητα εξέπεμπαν μεγαλύτερη ποσότητα οξειδίου του αζώτου απ' όση προβλεπόταν από τις τεχνικές προδιαγραφές.

Το θέμα πήρε πρόσθετες διαστάσεις με δυο Γάλλους ευρωβουλευτές των Πρασίνων να ανακοινώνουν ότι "εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, αυτό σημαίνει ότι ο πρώην και η νυν Επίτροποι Βιομηχανίας, ο Αντόνιο Ταγιάνι και η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, συγκάλυπταν τα γεγονότα και ψεύδονταν εν γνώσει τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, τον Οκτώβριο οι πωλήσεις των αυτοκινήτων Volkswagen παρουσίασαν μείωση 5,3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ