ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Με το χέρι η καταμέτρηση των ψήφων υπό των φόβο κυβερνοεπιθέσεων

Ολλανδία: Με το χέρι η καταμέτρηση των ψήφων υπό των φόβο κυβερνοεπιθέσεων
REUTERS/ MAX ROSSI

Με το χέρι θα καταμετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια στις εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο μήνα στην Ολλανδία, μετά τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τα οποία τα αυτόματα συστήματα καταμέτρησης ενδέχεται να είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση πήρε την εν λόγω απόφαση, προκειμένου να διαφυλαχτεί η αξιοπιστία του αποτελέσματος και του εκλογικού συστήματος.

Υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει πως τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη φέτος, στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία, ενδέχεται να γίνουν στόχοι έξωθεν προσπαθειών επηρεασμού, όπως από τη Ρωσία.

«Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τα κενά ασφαλείας των συστημάτων μας εγείρουν το ερώτημα εάν τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο χειραγώγησης», ανέφερε ο Ρόναλντ Πλάστερκ, υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, την Τετάρτη σε ανακοίνωσή του. «Δεν μπορεί να επιτραπεί να υπάρξει ούτε σκιά αμφιβολίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε ακόμα στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, ανάμεσα στους εξωτερικούς παράγοντες που ενδέχεται να αποπειραθούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα είναι και η Ρωσία. «Τώρα που υπάρχουν ενδείξεις πως οι Ρώσοι μπορεί να ενδιαφέρονται, στις επικείμενες εκλογές πρέπει να επιστρέψουμε στο παλιό καλό χαρτί και μολύβι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πλάστερκ.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι εκλογείς στην Ολλανδία ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα ρίχνοντας στις κάλπες χάρτινα ψηφοδέλτια, τα οποία καταμετρώνται με το χέρι από εκλογικούς αντιπροσώπους τοπικά. Όμως σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, η καταμέτρηση γίνεται ηλεκτρονικά. Ολλανδικά ΜΜΕ έγραψαν ότι το λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό ενδέχεται να μην είναι ασφαλές.

Το RTL είχε μεταδώσει ότι το λογισμικό καταμέτρησης διανέμεται με CD- ROM στα περιφερειακά κέντρα καταμέτρησης και εγκαθίσταται σε υπολογιστές παλιάς τεχνολογίας, οι οποίοι συνδέονται στο Διαδίκτυο. Η διαδικασία, ο εξοπλισμός και η συνδεσιμότητα σημαίνουν, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας συστημάτων που επικαλέστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο, πως οι υπολογιστές αυτοί είναι κάθε άλλο παρά ασφαλείς.

Κατά τον Πλάστερκ, η διαδικασία της καταμέτρησης δεν αναμένεται πάντως να απαιτήσει περισσότερο χρόνο από το φυσιολογικό. Η εκλογική επιτροπή είθισται να ανακοινώνει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το απόγευμα, αφού κλείσουν οι κάλπες. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα συνήθως αντανακλούν το τελικό αποτέλεσμα.

Οι εκλογές στην Ολλανδία πρόκειται να διεξαχθούν στις 15 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ