ΚΟΣΜΟΣ

Διαδοχικές συναντήσεις Αναστασιάδη στη Μάλτα για το Κυπριακό

Διαδοχικές συναντήσεις Αναστασιάδη στη Μάλτα για το Κυπριακό
EUROKINISSI/ VINCENT KESSLER

Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Άνγκελα Μέρκελ και την Τερέζα Μέι είχε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για το θέμα σύγκλησης νέας διάσκεψης για την Κύπρο.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι κ. Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντάλλαξαν απόψεις για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στη διάσκεψη, με στόχο μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Επιπλέον, συζήτησαν για το θέμα της απαράδεκτης απαίτησης από πλευράς Τουρκίας για το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού. Αναφέρθηκαν επίσης στο περιεχόμενο της επιστολής, αναφορικά με το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, που απέστειλε ο Κύπριος πρόεδρος προς τον κ. Γιούνκερ και τους άλλους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, δια του διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος για την κατανόηση, που βρήκε στα θέματα που έθεσε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε, ακόμα, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας για τις 4 ευρωπαϊκές ελευθέριες για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο μετά τη λύση. Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ τον ενημέρωσε για τις συνομιλίες, που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό για το Κυπριακό.

Επίσης, στο περιθώριο της συνόδου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντάλλαξε απόψεις με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ