ΚΟΣΜΟΣ

Τον έπιασαν για παιδική πορνογραφία και ζήτησε να σβηστεί από τη Google

Τον έπιασαν για παιδική πορνογραφία και ζήτησε να σβηστεί από τη Google
Twitter / INTERPOL

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας απέρριψε το αίτημα ενός άνδρα να ασκήσει το «δικαίωμα στη λήθη», προκειμένου να μην εμφανίζονται πλέον στο Google αποτελέσματα σχετικά με τη σύλληψή του για παιδική πορνογραφία.

Το «δικαίωμα στη λήθη» είναι το δικαίωμα ενός ατόμου να ζητήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας τη διαγραφή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου έρχεται ένα χρόνο αφότου ένα περιφερειακό δικαστήριο είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα του ενάγοντος να ζητήσει την απόκρυψη των ποινικών του στοιχείων, προκειμένου να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Την απόφαση αυτή απέρριψε τον περασμένο Ιούλιο το Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, είχε απαιτήσει από τη Google να αφαιρέσει όλες τις αναφορές που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο περίπου 4 χρόνια πριν και περιείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τη σύλληψη και την καταδίκη του για παιδική πορνεία και πορνογραφία.

Ο άνδρας υποστηρίζει ότι η υπόθεσή του εμφανίζεται κάθε φορά που το όνομά του εισάγεται στο πεδίο αναζήτησης της Google.

Το Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριξε ότι το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει είναι πιο σημαντικό από το δικαίωμα του απορρήτου, δεδομένης της σοβαρότητας των εγκλημάτων.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το ανώτατο δικαστήριο αναγνώρισε ομόφωνα, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας περί απορρήτου, ότι οποιαδήποτε απόφαση για τη διαγραφή πληροφοριών από τα αποτελέσματα αναζήτησης θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στο δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση», δήλωσε ο Τατζ Μίντοους, επικεφαλής της πολιτικής επικοινωνιών της Google Asia Pacific.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ