ΚΟΣΜΟΣ

Δήλωση Αμερικανού γερουσιαστή βάζει «φωτιά» στις σχέσεις των ΗΠΑ με τα Σκόπια

Δήλωση Αμερικανού γερουσιαστή βάζει «φωτιά» στις σχέσεις των ΗΠΑ με τα Σκόπια
EPA/AP/SHUJI KAJIYAMA / POOL

«Φωτιά» στις διπλωματικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με τα Σκόπια έβαλε η τοποθέτηση του αμερικανού Γερουσιαστή Ντάνα Ροχραμπάχερ για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της αποσταθεροποίησης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ, ζητά μέσω της πρεσβείας της χώρας στις ΗΠΑ, εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για τις δηλώσεις του μέλους της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής βουλής, ο οποίος σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Τιράνων πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ τη διάλυση της πΓΔΜ και το μοίρασμα των εδαφών της σε Κόσοβο και Βουλγαρία.

«Οι απόψεις που εξέφρασε (ο γερουσιαστής Ρόχραμπάχερ) έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τόσο στην πΓΔΜ όσο και στην ευρύτερη περιοχή, πυροδοτώντας παράλληλα εθνικιστική ρητορική, γυρνώντας μας στο παρελθόν», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητά του ότι η αμερικανική πλευρά θα ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με εκείνη του Ρoχραμπάχερ, αλλά και την πολιτική της για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Οι δηλώσεις που άναψαν "φωτιές"

«Η δημιουργία κράτους των Σκοπίων απέτυχε και πλέον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να διαλυθεί και τα εδάφη να μοιρασθούν στους γείτονές του, περιλαμβανομένων του Κοσόβου και της Βουλγαρίας. Η γνώμη μου είναι ότι τα Σκόπια δεν είναι κράτος. Λυπάμαι αλλά δεν είναι κράτος», είπε ο Ρoχραμπάχερ στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Vizion Plus.

Ως γνώστης μάλιστα της περιοχής και των διαφορών που έχουν μεταξύ τους οι διάφορες εθνότητες, πρότεινε ότι καλύτερο θα ήταν οι Αλβανοί να ενωθούν με το Κόσοβο και οι υπόλοιποι να πάνε στη Βουλγαρία ή όπου αλλού νιώθουν πιο κοντά.

«Εμείς τους στηρίξαμε όταν πριν από 27 χρόνια θέλησαν να ανεξαρτητοποιηθούν αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο να ισχύει και σήμερα», είπε ακόμη ο αμερικανός Γερουσιαστής κι ερωτηθείς αν τις ίδιες απόψεις συμμερίζεται και η κυβέρνηση Τραμπ, διαβεβαίωσε πως ο ίδιος θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας πως μπορεί να ασκήσει επιρροή στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικός «δάκτυλος» ταράζει το ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια, καθώς πριν από λίγες μέρες, όπως αποκάλυψε το CNN Greece, ομάδα ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών κατήγγειλε τον αμερικανό πρεσβευτή στην πΓΔΜ για ανάμειξή του στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Αναλυτικά, έξι γερουσιαστές με προεξάρχοντα τον Κρίστοφερ Σμιθ (Christopher Smith), κατηγορούν τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι (Jess Baily), ότι υποστηρίζει ανοικτά το αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SDSM) και, επιπροσθέτως, διευκολύνει τη χρηματοδότησή του καθώς και θεσμών που σχετίζονται με αυτό, διοχετεύοντας κονδύλια του προγράμματος USAID σε φιλικές προς αυτά ΜΚΟ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, ο Κρίστοφερ Σμιθ ζήτησε, κατακεραυνώνοντας τον Μπέιλι, την αποπομπή του, ενώ, ταυτοχρόνως, προανήγγειλε τη διενέργεια επίσημης έρευνας: «ο πρεσβευτής των ΗΠΑ δεν πρέπει ούτε ρόλο να διαδραματίζει στο σχηματισμό κυβέρνησης ούτε να συντάσσεται με πλευρές κατά τη διάρκεια της συγκρότησής της. Δεν είναι δουλειά του όπως δεν είναι και των ΗΠΑ [...] Αν αυτός ο πρεσβευτής πήρε το μέρος κάποιου πρέπει να απολυθεί αμέσως».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ