ΚΟΣΜΟΣ

Απασφάλισε ο Τραμπ κατά των δικαστικών αποφάσεων

Απασφάλισε ο Τραμπ κατά των δικαστικών αποφάσεων
REUTERS

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπκατήγγειλε σήμερα την «πολιτικοποιημένη» Δικαιοσύνη κι υπεραμύνθηκε του αντιμεταναστευτικού του διατάγματος, η ισχύς του οποίου έχει προς το παρόν ανασταλεί, ενώ η τύχη του κρίνεται από τρεις δικαστές εφετείου στο Σαν Φρανσίσκο.

«Δεν θέλω να πω ότι ένα δικαστήριο είναι προκατειλημμένο, επομένως δεν θέλω να πω ότι αυτό το δικαστήριο λειτουργεί μεροληπτικά, την ώρα που η απόφασή του δεν έχει προς το παρόν εκδοθεί. Όμως η Δικαιοσύνη φαίνεται πως είναι τόσο πολιτικοποιημένη. Θα ήταν φανταστικό για το δικαστικό μας σύστημα εάν (τα δικαστήρια) μπορούσαν να διαβάσουν το διάταγμα και να κάνουν ό,τι είναι σωστό. Κι αυτό έχει να κάνει με την ασφάλεια της χώρας μας» δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ενώπιον εκπροσώπων της ένωσης αστυνομικών διευθύνσεων των ΗΠΑ.

Ο νέος πρόεδρος της Αμερικής διαβεβαίωσε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε κατάσταση κινδύνου» εξαιτίας της αναστολής του μεταναστευτικού του διατάγματος.

Ανέγνωσε εξάλλου ενώπιον των ακροατών του το άρθρο ενός νόμου που εγκρίθηκε πριν από 65 έτη, ο οποίος καθορίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δικαίωμα να απαγορεύσει την είσοδο κάποιας κατηγορίας πολιτών ξένων χωρών κάθε φορά που εκτιμά ότι η άφιξή τους στην χώρα του «θα είναι επιβλαβής για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

«Ένας μαθητής μετρίου επιπέδου θα το καταλάβαινε αυτό, οποιοσδήποτε θα το καταλάβαινε αυτό» επέμεινε ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Όταν διαβάζουμε κάτι τόσο ξεκάθαρα διατυπωμένο και κατανοητό από όλο τον κόσμο και κατόπιν οι δικηγόροι... Το είδα (το άκουσα) χθες το βράδυ με μεγάλη έκπληξη και δεν πίστευα στα αυτιά μου» σχολίασε ο ίδιος αναφερόμενος στις αγορεύσεις των δικηγόρων που άκουσε και ο ίδιος κατά την ακροαματική διαδικασία στο εφετείο.

Την ίδια ώρα, όπως είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου του συνέστησαν να μην προειδοποιήσει προτού εφαρμόσει το διάταγμα.

«Εγώ είπα, "ας δώσουμε ένα μήνα προειδοποίηση"», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αλλά τα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μου είπαν: "δεν μπορείς να δώσεις κάποια προειδοποίηση, διότι εάν προειδοποιήσεις ότι θα λάβεις σκληρά μέτρα σε ένα μήνα ή σε μία εβδομάδα... οι άνθρωποι θα αρχίζουν να συρρέουν πριν από την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ