ΚΟΣΜΟΣ

Στενή συνεργάτης του Τραμπ: «Να αγοράσετε τα είδη της Ιβάνκα»

Στενή συνεργάτης του Τραμπ: «Να αγοράσετε τα είδη της Ιβάνκα»
MIKE SEGAR/REUTERS

Μια από τις στενότερες συμβούλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους Αμερικανούς να αγοράζουν τα ρούχα και τα κοσμήματα της κόρης του Ιβάνκα.

Όλα αυτά, μία ημέρα αφότου ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιεί το δημόσιο αξίωμά του για προσωπικά, επιχειρηματικά οφέλη, επειδή επέκρινε μια αλυσίδα καταστημάτων που αποφάσισε να μην διαθέτει πλέον στους πελάτες της την κολεξιόν της Ιβάνκα.

"Πηγαίνετε ν' αγοράσετε τα είδη της Ιβάνκα. Κι εγώ η ίδια θα πάω να αγοράσω σήμερα" είπε η Κέλιαν Κόνγουεϊ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News από τον Λευκό Οίκο.

Η μάρκα της Ιβάνκα Τραμπ βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο αφού ο πατέρας της εξαπέλυσε επίθεση στην αλυσίδα ειδών πολυτελείας Nordstrom Inc μέσω του Twitter.

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να χρησιμοποιείται ο λογαριασμός του Λευκού Οίκου στο Twitter για να παρεμβαίνει ο πρόεδρος σε μια εμπορική διαφορά.

"Η κόρη μου η Ιβάνκα αντιμετωπίστηκε τόσο άδικα από τη Nordstrom. Είναι θαυμάσιος άνθρωπος, πάντα με ωθεί να κάνω το σωστό. Φρικτό!" ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο Τραμπ την Τετάρτη.

Η μετοχή της Nordstrom έπεσε μετά τα προεδρικά "τιτιβίσματα" που στάλθηκαν τόσο από τον προσωπικό όσο και από τον επίσημο λογαριασμό του Τραμπ. Στη συνέχεια όμως ανέκτησε το χαμένο έδαφος και έκλεισε με κέρδη +4% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η ενέργεια του Τραμπ επικρίθηκε από ειδικούς σε θέματα δεοντολογίας που έχουν υπηρετήσει σε παλαιότερες κυβερνήσεις, τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών. Σημείωναν μάλιστα ότι είναι προβληματική και άνευ προηγουμένου.

Ο Σον Σπάισερ, ο εκπρόσωπος του Τραμπ, τον υπερασπίστηκε λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος "έχει κάθε δικαίωμα ως πατέρας" να στηρίξει την κόρη του.

Η Κόνγουεϊ με τη σειρά της στήριξε τον Τραμπ τονίζοντας: "Προασπίζεται τη δύναμη των γυναικών, τις γυναίκες στον χώρο εργασίας".

Η Ιβάνκα Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την εταιρεία της όταν ο πατέρας της αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο. Μια εκπρόσωπός της πάντως αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Η Nordstrom διευκρίνισε ότι δεν θα διαθέτει πλέον τα ενδύματα της Ιβάνκα Τραμπ λόγω των χαμηλών πωλήσεών τους. Αν και η μάρκα της κόρης του προέδρου διατίθεται από άλλα καταστήματα, όπως τα Macy's και TJX Cos, άλλα όπως τα Neiman Marcus και HSN Inc αποφάσισαν να μην τα πωλούν πια.

Η ενέργειά τους αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η εκστρατεία "Grab Your Wallet" ("Άρπαξε το πορτοφόλι σου") που ενθαρρύνει τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν προϊόντα τα οποία συνδέονται με τον πρόεδρο Τραμπ, την οικογένειά του και τους δωρητές του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ